BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  EKONOMİ

Santral için 4 ülke yarışta

Sinop nükleer santral ihalesi görüşmeleri için yarışa giren 4 ülkeden biri bu ay sonu eleniyor.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop nükleer santral ihalesi görüşmelerinin ay sonuna kadar kesinlik kazanacağını, bu konuda 4 ülke ile devam eden görüşmelerde ay sonuna kadar bir ülkenin saf dışı kalacağını bildirdi.

Yıldız, Kayseri'de ''I. Uluslararası Anadolu Şeker Pancarı Sempozyumu''nun yapılacağı Kadir Has Kongre Merkezi'nin girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Sinop'a yapılacak 2. Nükleer santral ihalesi ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini, Kanada Candu firması ile görüşme yapıldığını hatırlatan Yıldız, Fukuşima'daki kazadan sonra gerek firmalarda gerekse yaklaşımlarında bir yıllık bir gecikme yaşandığını söyledi.

Bunları telafi etmek için artık bir karar verilmesi gerektiğini belirten Yıldız, ''Türkiye'nin büyüme rakamları ve özel sektördeki tüketim rakamları bunu gerekli kılıyor. Dün Kanada Candu Firması ve CEO'su ile bir toplantı yaptık. Kendi firmalarının vereceği teklifler üzerinde görüşme yaptık. Bugün de teknik heyetler oturup görüşecekler. Hangi ülke, hangi firma ön plana çıkar bilmiyorum ama bu ayın sonunda bir ülke yarıştan kopmuş olacak. Sinop için Çin, Güney Kore, Japonya ve Kanada var teklif hazırlayan. Bu ayın sonunda bu yarışın sonucu belli olacak'' dedi.

Hamitabat Termik Santrali'nin özelleştirilmesi

Yıldız, Hamitabat Termik Santrali'nin özelleştirilmesiyle ilgili de şunları kaydetti:

''Biliyorsunuz Hamitabat, özelleştirme sektörüyle ilgili yaptığımız üretim santrallerinin en başlarında bulunuyor. 4 firma ön yeterliliği geçti. Bu firmalara tavsiyemiz rehabilitasyona açık ama iyi bir pazar yeri bulunan Trakya'daki bu üretim santralinin rağbet göreceğine inanıyorum. tabii ki makul bir fiyatla. Enerji sektöründe gerek özelleştirme gerekse kaliteli ve kesintisiz enerjiyle alakalı yatırımları sürdüreceğiz. AK Parti hükümeti, son on yılda yüzde 34 civarındaki özel sektör üretim payının yüzde 60'lara çıkarttı. Hedefimiz yüzde 75'lere taşımak. O yüzden bu santralin özelleştirilmesi son derece önemli.''