BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Santorum Beyaz Saray yarışından çekildi

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığı için mücadele eden adaylardan Rick Santorum, yarıştan çekildiğini açıkladı. Bu durum Mitt Romney'nin başarı şansını güçlendirdi.

Abone ol

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkanlık için aday adayı Rick Santorum yarıştan çekilme kararı aldı.

Böylece şimdiye kadarki ön seçimlerin büyük bölümünü kazanan Mitt Romney'nin Kasım ayındaki seçimlerde Başkan Barack Obama'ya karşı mücadele edecek aday olması ihtimali iyice güçlendi.

Özellikle toplum ve aile hayatı konusunda muhafazakar görüşleri ile sivrilen Santorum sürpriz açıklamayı memleketi Pennsylvania'da yaptı.

Gettysburg kentinde yanında eşi ve çocukları ile kürsüye gelen Santorum, "Benim için bu başkanlık yarışı bitmiş olsa da mücadelemiz sürecek" dedi.

11 eyalette ön seçimi kazanan Santorum son günlerde 24 Nisan ön seçimi için eyaletinde kampanya yapıyor, ancak anketlere göre Mitt Romney'nin gerisinde kalmaktan kurtulamıyordu.

Ocak ayında Iowa ön seçiminde sürpriz bir zaferle öne çıkan Santorum, özellikle eşcinsel evliliklerine ve kürtaja aleyhindeki katı tutumuyla evanjelist ve muhafazakar kesimin gözdesi oldu.

Ancak 53 yaşındaki siyasetçi, gerek topladığı bağışlar gerekse adaylığı için eyaletlerden toplanan delege desteği açısından Romney'nin performansını aşamadı.

Yarış bitmedi

1990'da siyasete atılmadan önce avukatlık yapan siyasetçi kampayasına son verirken, başkan adaylığı için başlıca rakibi Mitt Romney'e destek vermekten söz etmedi.

Santorum kampanyanın ilk aşamalarında milyarder bir işadamı olan eski Massachusetts valisi Romney'i halktan kopuk olmakla suçlamıştı.

Bu arada yarıştaki diğer adaylar Newt Gingrich ve Ron Paul'un havlu atmaya niyeti görünmüyor.

Gingrich, Santorum'un kaydadeğer bir kampanya yürüttüğünü ve başarısının 'muhafazakar ilkelerin gücünü' gösterdiğini söyledi.

Gingrich, kendisinin ise politikaların daha geniş şekilde tartışılmasını sağlamak ve Romney'e muhafazakar bir alternatif oluşturmak için mücadeleyi sürdüreceğini söyledi.

Kongre'de Texas'ı temsil eden Ron Paul da, yarışın en gerideki ismi olmasına rağmen çekilmeyi düşünmediğini kaydetti.

Ancak gözlemciler, Santorum'un kararının sonucu büyük oranda Romney lehinde şekillendirdiği görüşünde.

Cumhuriyetçi Parti adayını resmen Ağustos ayında Florida'da yapacağı kongre ile seçecek.

Ancak parti adayı üzerinde ne kadar erken aşamada uzlaşabilirse, Beyaz Saray'da ikinci dönemini geçirmeyi hedefleyen Demokrat Partili Başkan Barack Obama karşısında strateji geliştirmek için o kadar zaman kazanılmış olacak.

ABD'de başkanlık seçimleri, 6 Kasım'da yapılacak.