BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,70
ALTIN 2.396,14
HABER /  DÜNYA

Şanlıurfa’da mera tartışması

Şanlıurfa’da İncirli köylüleri, yaklaşık 300 dönümlük meralarının Harran Üniversitesi (HRÜ) tarafından Osmanbey Kampüsü sınırları içerisine ...

Abone ol

Şanlıurfa’da İncirli köylüleri, yaklaşık 300 dönümlük meralarının Harran Üniversitesi (HRÜ) tarafından Osmanbey Kampüsü sınırları içerisine alındığını iddia etti.
Üniversiteden yapılan açıklamada ise, "İddia edildiği gibi kampüsümüz sınırları içerisinde köylülere ait herhangi bir mera arazisi bulunmadığı gibi mera alanlarında da ağaçlandırma yapılması söz konusu değildir. Nitekim üniversite idaresi ve Ziraat Fakültemiz, arazilerin amaç dışı kullanımı konusunda son derece duyarlı olup, haberde yer alan konunun üniversite içerisinde yapılmasına asla müsaade etmez. Bu nedenle bahse konulu yer alan iddialar; gerçeği yansıtmayan mesnetsiz iddialardan ibarettir" denildi.
İncirli köylüleri, Harran Üniversitesi tarafından yaklaşık 300 dönümlük meralarının Osmanbey Kampüsü sınırları içerisine alındığını ileri sürdü. Vatandaşlardan İbrahim Polat, "Bu araziler, meralar dededen ve babalarımızdan kalan arazilerdir. Cumhurbaşkanlığı’na, Başbakanlığa,Tarım Bakanlığı’na yazı dilekçe gönderdik, biz sesimizi duyurmak istiyoruz. Bunlara bir el atsınlar, halimiz ne olacak? Hayvancılıktan başka bir şeyimiz, gelirimiz yok. Hayvancılık biterse bizim işimiz de biter. Çünkü okul okumadık bir iş yapmadık elimizden başka bir şey gelmez. Elimizden meralarımız alındı hayvanları otlamaya getirdiğimizde güvenlikçiler bize para cezası kesiyor makbuz vermiyorlar. Ne yapacağız bilmiyoruz. Devlet bize el atsın, yardım etsin, göç etmek istemiyoruz" dedi.
Hatun Polat ve diğer köyüler ise, "Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi bize yapılan bu eziyettir. Biz şimdi o kadar hayvanı nerede otlatacağız, nasıl geçineceğiz. Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız bize yardım etsin" diye konuştu.
Öte yandan, konuyla ilgili açıklama yapan Harran Üniversitesi Rektörlüğü, "Osmanbey Kampüs alanımız; bir kısmı mülkiyeti üniversitemize ait olan tapulu arazilerden, bir kısmı da hazine mülkiyetinde bulunup Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından kampüs alanı olarak kullanılmak üzere, Harran Üniversitesi Rektörlüğü’ne kesin tahsisi yapılan arazilerden ibarettir" ifadelerine yer verdi.
HRÜ, bahsedildiği gibi köylülere ait arazinin olmadığını belirterek, "Üniversitemize kesin tahsisi yapılan bir kısım alanlar üzerinde, Orman Bölge Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde ağaçlandırma çalışmaları devam etmektedir. İddia edildiği gibi kampüsümüz sınırları içerisinde köylülere ait herhangi bir mera arazisi bulunmadığı gibi mera alanlarında da ağaçlandırma yapılması söz konusu değildir. Nitekim üniversite idaresi ve Ziraat Fakültemiz, arazilerin amaç dışı kullanımı konusunda son derece duyarlı olup, haberde yer alan konunun üniversite içerisinde yapılmasına asla müsaade etmez. Bu nedenle bahse konulu yer alan iddialar; gerçeği yansıtmayan mesnetsiz iddialardan ibarettir" denildi.
(İHA)