BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.506,29
HABER /  GÜNCEL

Şangay metrosunda kıyafet tartışması

Çin'de Şangay metrosunun yönetimi, "kadınlar açık giyindiği için tacize uğrayan" anlamında bir mesaj yayımlayınca büyük tepki aldı.

Abone ol

Çin'de Şangay metrosunun yönetimi, "Açık giyinen kadınlar tacize uğrayabilir" anlamında bir mesaj yayımlayınca büyük tepki aldı.

Çin'de Twitter gibi kullanılan Weibo'da metro işletmesi tarafından geçen hafta yayınlanan mesajda dekolte giymiş bir kadının fotoğrafının altında, "Böyle giyindikleri sürece tacize uğramaları şaşırtıcı değil" deniliyor.

Mesajda, metrolarda ahlaksız davranışlarda bulunabilecek çok sayıda insan olduğu söylenip, kadınların kıyafetlerine dikkat ederek kendilerine "değer vermeleri" isteniyor.

Özel hayatlarına müdahale edildiğini düşünen kadınlar, metro işletmesinin mesajının "ayrımcılık ve cinsiyetçilik içerdiğini" söyleyip eleştirildi.

"Sorun açık giyinmek ise..."

Gelen tepki mesajlarında kadınların açık giyindikleri için taciz edildiği düşüncesinin ifade bulmasına karşı öfkeli yorumlar yapıldı.

Bir Weibo kullanıcısı, China Daily'ye "Bu mantığa göre her erkek kadınları havuzda taciz edebilir?" dedi.

Bir başka kullanıcı ise "Bir kadın açık kıyafetler giymese bile, bu tacize uğramayacağı anlamına gelmez" yorumunda bulundu.

Kimileri de protesto olarak yüzlerini kapatmış bir şekilde, ellerinde protesto mesajı yazılı dövizlerle metrolarda gösteri düzenledi.

Dövizlerden biri, "Ben cilveli olabilirim, ama sen beni taciz edemezsin" diyordu.

Şirketin açıklaması

Metro şirketinin bir sözcüsü, internette yayınlanan mesajın cinsel tacizi haklı göstermeye çalıştığı suçlamalarını reddetti ve sadece kadınlara "kibar bir hatırlatma" yaptıklarını söyledi.

Sözcü, Global Times gazetesine "Şehrin metro işletmesi olarak, kadınları olası tacizler konusunda uyarmak bizim sorumluluğumuz" şeklinde konuştu ve metroda yaşanan cinsel tacizlere dair şikayetlerin arttığını ifade etti.

Anket: Uygun giyinmek önemli
Sina Weibo'nun yaptığı bir ankete cevap veren on binlerce internet kullanıcısı ise, kadınların toplu ulaşım araçlarındayken daha muhafazakar bir şekilde giyinmeleri gerektiğini düşünüyor.

Ankete katılanlardan biri, "Kamusal alanda uygun bir şekilde giyinmek bir nezaket meselesi" yorumunda bulunup "Kadınlara giyim tarzlarıyla kendilerine saygı göstermelerini önermek, cinsel tacizi haklı çıkarmakla aynı şey değil" dedi.