BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Sanal taciz işinden etti!

Mesai arkadaşına erotik mail gönderen bir işçi, işinden oldu. Tazminatsız işine son verilen işçi soluğu mahkemede aldı. Tam istediğini alacakken, yargıtay olaya el koydu.

Abone ol

Erotik mail tazminatsız kovdurdu

Yargıtay, işyerindeki bilgisayarından, kadın çalışma arkadaşına cinsel içerikli mesaj gönderen ve bu nedenle işten atılan işçinin 'işe iade' talebiyle açtığı davayı reddetti. E-mail yoluyla gönderilen yazı ve fotoğrafları, 'ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış' olarak değerlendiren Yargıtay, 'Ahlaka aykırı davranış iş akdinin haklı fesih sebebidir. Bu durumda işe aide hükümleri uygulanmaz' dedi.

Yargıtay'ın kararına konu olay Ankara'da yaşandı. Eğitim faaliyeti gösteren bir vakıfta, bölge eğitim sorumlusu olarak çalışan A. adlı işçi, aynı vakıfta görevli kadın mesai arkadaşına iş yerine ait bilgisayarı kullanarak cinsel içerikli yazı ve fotoğraflar gönderdi. E-mail yoluyla gelen mesajlardan rahatsız olan genç kadın, vakıf yöneticilerine başvurarak şikayetçi oldu. Olayı araştıran vakıf yönetimi, şikayete konu yazı ve fotoğrafların ahlaka aykırı içerik taşıdığına karar vererek, İş Kanunu'nun 25'inci maddesinde yer alan 'ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış' hükmünü uyguladı ve A. adlı işçiyi tazminat ödemeden işten çıkardı.

Toplu maillere dikkat

İşçi de 'işe iade' talebiyle vakfı dava etti. Davaya bakan yerel mahkeme, iş akdinin işçinin savunması alınmadan fesih edildiği ve fesih nedeninin işçiye açık ve kesin olarak bildirilmediği gerekçesiyle, 'işe iade' talebini kabul etti.

Yerel mahkemenin kararına itiraz eden vakıf yönetimi, Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi ise yerel mahkemenin kararını yasaya ve usule aykırı bularak bozdu. A.'nın bayan mesai arkadaşına e-mail yoluyla gönderdiği yazı ve fotoğrafları, 'ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış' olarak değerlendiren Yargıtay, 'Ahlaka aykırı davranış, iş akdinin haklı fesih sebebidir. Bu durumda işe iade hükümleri uygulanmaz' dedi.

Yüksek Mahkeme'nin bu kararı en çok toplu gönderim yapan mail gruplarını etkileyecek. Esprili bulduğu mesajları adres listesindeki gruplara gönderenlerin bu gelişmenin ardından daha dikkatli olması gerekecek.

AHLAKA AYKIRI DAVRANIŞ FESİH NEDENİ

İş Kanunu'nun 25'inci maddesinde yer alan ve işverene haklı nedenle fesih hakkı tanıyan düzenleme ile İş Kanunu'nun 18'inci maddesinde yer alan ve feshin haklı sebebe dayanmaması halinde işe iadeye imkan tanıyan düzenleme özetle şöyle:

Madde 18: Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.

Madde 25: İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması, işçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması, işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması halinde, işveren, haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanabilir.

AKŞAM