BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Şampiyon sporcudan doping yorumu

Vücut geliştirme Avrupa ve dünya şampiyonu milli sporcu Mahmut Irmak, vefat eden sporcu Şahin İrencin’in ölümünün vücut geliştirme sporuna m...

Abone ol

Vücut geliştirme Avrupa ve dünya şampiyonu milli sporcu Mahmut Irmak, vefat eden sporcu Şahin İrencin’in ölümünün vücut geliştirme sporuna mal edilemeyeceğini söyledi.
Vücut geliştirme sporunda 3 Avrupa, 3 Dünya Şampiyonluğu, 2 Almanya şampiyonluğu ve Şampiyonlar Şampiyonluğu, 3 Arnold Classic şampiyonluğu bulunan, milli sporcu Mahmut Irmak, geçtiğimiz günlerde aldığı ilaç nedeniyle hayatını kaybeden Şahin İrencin ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“VÜCUT GELİŞTİRME ZAMANA BAĞLI BİR SPORDUR”
Vücut geliştirme sporunun öncelikle sağlık için yapılması gerektiğini belirten Mahmut Irmak, “Sağlık için spor yapmak isteyenlere mutlaka denetimli salonlarda, yeterlilik belgesi olan hocalarla çalışmalarını tavsiye ediyorum. Bu spor sağlıklı beslenmeyle, diyetli beslenmeyle yapılır. 16 yaşından itibaren kas yapmak isteyen, kilo vermek isteyen herkes bu sporu yapabilir. Ama sağlıklı bir biçimde yapması gerekir. Kulaktan dolma 2-3 ayda kas yapacağım veya kilo vereceğim diye bir şey yok. Hiçbir sihirli değnek yoktur. Vücut geliştirme, tamamen zamana bağlı bir spordur. Dolayısıyla kas yapmak veya kilo vermek için bu sporu yapanlar biraz sabırlı olmalı. Acele etmeyip sağlıklı ve dengeli beslendikten sonra herkes bu sporu yapabilir” dedi.

“BU SPOR DOPİNGLE YAPILIYOR GİBİ SÖYLEMLER GERÇEK DIŞIDIR”
Bir sporcunun hayatını kaybetmesinin üzüntü verici olduğunu vurgulayarak, Şahin İrencin’e rahmet dileyen şampiyon sporcu Mahmut Irmak, “Kendisi maalesef tarım ilacı olarak nitelendirilen DNP adı altında bir zehir almıştır. Medyada vücut geliştirme sporundan öldüğüne dair haberler çıktı. Ölümünün bu sporla bir ilgisi yoktur. Zaten Sağlık Bakanlığı arkadaşımızın otopsi raporunda dopingden ölmediğini, aldığı zehirden öldüğünü ifade etmiştir. Kimse bu ölümü vücut geliştirme sporuna mal edemez. Dopingden öldü, bu spor dopingle yapılıyor gibi söylemler gerçek dışıdır. İki ayda kas yapmanızı ya da kilo vermenizi sağlayacak bir ilaç yoktur. Bilinçli bir şekilde yapıldığı takdirde bu sporun bir çok faydaları var. Bu arkadaşımızın dopingden ya da vücut geliştirme sporundan dolayı vefat ettiği gerçek değildir” şeklinde konuştu.

“FEDERASYON KAPANIRSA DOPİNGİN ÖNÜ AÇILIR”
Vücut Geliştirme Fitness ve Bilek Güreşi Federasyonu’nun bu konuyla hiçbir ilgisi olmadığını ifade eden Irmak, “Sporcunun tamamen kendisi istemiştir, ilacı kendisi almıştır. Belki de intihar etmiştir. Bunu bilemeyiz. Anlatılanlara göre 8 tane ilaç içmiş. Muhakkak ilacı tanıyan biridir. O ilacı tanımadan içtiğini zannetmiyorum. Bu arkadaşımız aldığı ilaçla resmen intihar etmiş diyoruz bu olaya. Federasyonumuz suçlanıyor, vücut geliştirme sporu suçlanıyor. Bu suçlamalar bizim gibi milli sporcuları son derece üzüyor. Şimdi bakanlık soruşturma açmış. Biz federasyonumuzun kapanmasını ya da başka bir branşa bağlanmasını istemiyoruz. Bu sporu yapan binlerce insan var. Federasyon kapanır ya da başka bir branşa bağlanırsa, bu spora yıllarını vermiş insanlar, 10-15 yılını bu spora verip bir form tutan, kas yapmış insanlar mutlaka bu formunu bir yerde sergilemek isteyecektir. Bunun için yurt dışına gidip doping kontrolü olmayan özel yarışmalara gidecektir. Eğer federasyon kapanır ya da başka bir branşa bağlanırsa, dopingin önü açılmış olacak. Biz sayın bakanımızdan rica ediyoruz, bizim federasyonumuz kapanmasın, başka bir branşa bağlanmasın. Zaten federasyon dopingle mücadele ediyor. Sporculara yaptırımlar uygulanıyor, doping kullananlar yarışmalardan men ediliyor ve ağır para cezaları veriliyor. Ortada bir federasyon olmadığı takdirde doping kontrolsüz kalacak ve tehlikeli bir hal alacaktır” diye konuştu.
Türkiye’yi önümüzdeki ay Avusturya’da düzenlenecek Dünya Şampiyonası’nda temsil edecek olan 2013 Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonu Özhan Akın ise, “Mahmut Hoca gibi ben de önümüzdeki ay Avusturya’da yapılacak Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi gururla temsil edeceğim. İnşallah ben de Mahmut Hoca’nın başardığı gibi orada milli marşımızı okutacağım” dedi.
(İHA)