BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Salgın hastalık Haiti'yi ayaklandırdı

Binden fazla vatandaşı salgın hastalıkta ölen Haiti'de Başkan Preval gösteri yapan halkı sakin olmaya davet etti.

Abone ol

Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, akşam saatlerinde bir mesaj yayımlayarak, halkı sakin olmaya çağırdı.

Preval yayımladığı sesli mesajda, ''Düzeni bozmak ve isitkrasızlık yaratmak, zor bir dönemden geçen bir ülkenin sorunlarını çözmez, ağırlaştırır'' ifadesini kullandı.

Ülkedeki bazı grupların kötü durumdan faydalanıp, halkı güvenlik güçlerine ve Haiti'deki BM Barış Gücü (Minustah) askerlerine karşı kışkırtığını belirten Preval, bu durumu kınadığını söyledi. Preval, ''Ateş açmakla, şişe fırlatmakla, lastik yakıp barikat kurmakla koleranın üstesinden gelinmez'' dedi.

Mesajında,şiddetin tam ters etki yapacağı, hastaların tedavi edilemeyeceği ve gereken ilaçların da hastalara ulaşamayacağı uyarısında bulunan Preval, ''ülke makamları ve uluslararası toplum ile birlikte hareket etmenin, kolaraya karşı mücadele etmenin en iyi yolu olacağını'' belirtti.

Kolera salgınının patlak verdiği Haiti'nin birçok kentinde, Pazartesi ve dün, Minustah üyesi mavi bereli askerlerle göstericiler arasında çatışmalar çıkmış, bu çatışmalarda 2 kişi ölmüş, birçok kişi de yaralanmıştı.
Haiti'de, kolera salgınında ölenlerin sayısı bini geçtiği belirtiliyor.

DOMİNİK CUMHURİYETİNDE İLK KOLERA VAKASI

Öte yandan, Haiti adasına komşu olan Dominik Cumhuriyetinde de ilk kolera vakasının tespit edildiği bildirildi.

Sağlık Bakanı Bautista Rojas, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, Haiti vatandaşı olduğu belirlenen 32 yaşındaki Wilmont Lowel'in, Dominik Cumhuriyetinin başkenti Santo Domingo'nun 140 kilometre doğusunda yer alan Higuey kentindeki sağlık merkezine nakledildiğini söyledi.

 Dominik Cumhuriyeti makamları, bir haftadan bu yana, kolera salgınından dolayı, Haiti'den gelen insan ve malların ülkeye girişine ağır kısıtlamalar getirdi ve sıkı bir denetim uyguluyor.