BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.413,15
HABER /  DÜNYA

Saldırıya Uğrayan Sanat” gündemde

Bu yıl 50’nci yılını kutlayacak Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı içinde, 1970’li yıllar ve 12 Eylül’lü günler Ant...

Abone ol

Bu yıl 50’nci yılını kutlayacak Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali programı içinde, 1970’li yıllar ve 12 Eylül’lü günler Antalya’sında sanat eserlerine yapılan saldırıların ele alınacağı “Saldırıya Uğrayan Sanat” başlıklı bir söyleşiye yer verileceği bildirildi.
Eserleri saldırıya uğrayan sanatçılardan heykeltıraş Mehmet Aksoy, ressamlar Yusuf Taktak, Figen Aydıntaşbaş’ın konuk olacağı söyleşide, dönemin tanıklarından 1973 - 80 yılları arasında Antalya Belediye Başkanlığı yapan Selahattin Tonguç, dönemin Festival Yöneticisi Akın Önen ve kent tarihçisi Hüseyin Çimrin de yer alacak. Söyleşinin moderatörlüğünü sinema yazarı ve sanat eğitimcisi Tuncer Çetinkaya üstlenecek.
Eserleri saldırıya uğrayan sanatçılardan Orhan Taylan ve Gülsün Karamustafa, yurtdışı programlarının çakışması, Cihat Aral eşinin rahatsızlığı nedeniyle festival günlerinde Antalya’da olamayacaklar. Orhan Taylan söyleşiye, göndereceği mesajla katılacak.
DUVAR YAZISI DUVAR RESİMLERİ İLAN EDİLİR
Antalya Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan açıklamada 1976 yılında Antalya Festivali’nin “Uluslararası Film ve Sanat Festivali” olarak düzenlendiği, plastik sanatlar da festivale dahil edildiği, Antalya Belediyesi’nin davetiyle Cihat Aral, İsa Çelik, Orhan Taylan, Yusuf Taktak, Mehmet Aksoy, Gülsün Karamustafa, Figen Aydıntaşbaş gibi, resim ve heykel sanatının tanınmış isimleri Antalya’ya geldiği ve kentin dört bir yanını duvar resimleri ve heykellerle donattıkları ifade edildi. Antalyalıların da katılımıyla gerçekleşen sanat şöleninin, resimler ve heykellere yapılan saldırılarla sarsıldığı, tekrar eden saldırılara karşı sanatçılar nöbet tutmaya başladığı ve olup bitenleri halka duyurmak için toplantılar, basın açıklamaları düzendiği bildirildi.
12 Eylül’ün darbsesi sonrası Duvar resimlerinin “duvar yazısı” olarak ilan edilmesiyle Mehmet Aksoy’un heykelinin kırılıdığı, Cihat Aral’ın resmi nin kaldırıldığı, Yusuf Taktak’ın resimlerinin boya atılarak kirletildiği, Orhan Taylan’ın Belediye İşhanı duvarına yaptığı ünlü “Prometheus” kazındığı hatırlatılan açıklamada sanatın ve sanatçının kendini savunmasının söyleşinin ana temasını oluşturduğu kaydedildi
“Saldırıya Uğrayan Sanat” paneli 11 Ekim saat 14:30’da AKM Perge Salonu’nda gerçekleştirilecek.
(İHA)