BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Sakatlar Derneğinden açıklama

Türkiye Sakatlar Derneği Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Binnur Semiz engelliye olan bakış açısını eleştirdi.

Abone ol

TSD Basın ve Halkla İlişkiler Sekreteri Binnur Semiz’in Star Tv’de yayınlanan bir programa ilişkin basın açıklaması:

Türkiye’de engellilere bakış açısı uzun yıllardır hiç değişmedi. Engelliler hakları olan insanlar olarak değil, birilerinin sadakasıyla yaşamını sürdürmesi gereken muhtaçlar olarak gösterildi. Birilerinin vicdanlarını temizleme aracı olarak değerlendirilmek istendi. Engellilerle ilgili kurulan derneklerin bir kısmı da bu sistemin bir parçası haline geldi.

Oysa bu anlayış çağdaş bir devletin, çağdaş bir toplumun değerlerinden çok uzaktır. Engelliler, sosyal bir devlette, kimseye muhtaç olmamalıdır. Hele kimilerinin yaptığı gibi acınacak insanlar tablosunun içinde yer almamalıdır.

TSD elinden geldiğince bu ve benzeri anlayışları aşmaya, engellileri acıma duygularının kullanıldığı bir malzeme olmaktan kurtarmaya çaba göstermektedir.

Tempo dergisi, bizim bu anlayışımıza uygun bir proje ile geldiğinde sevinçle benimsedik ve her aşamasında yer aldık.

Sonuçta ortaya gerçekten gurur duyulacak bir eser çıktı. Birçok insanın farkında bile olmadığı engellilerin yaşamın içinde olduğu, kendi alanlarında başarılı işler yaptıkları çarpıcı biçimde sergilendi.

Ancak bu başarılı çalışma, daha tadına doyamadan yine bildik bir zihniyetin kurbanı haline getirildi. Star Tv’de yayınlanan bir programda, Tempo dergisinde yer alan çalışmalar, bir kuruluşun yararına kullanıldı. Bu yayınla kişisel haklar ihlal edilmekle kalınmadı, olay farklı boyutlarda bir tartışmanın içine çekilmeye çalışıldı. Bizler de doğal olarak bu haksızlığı ve hukuksuzluğa tepki gösterdik.

Bizi en çok üzen, Mehmet Y. Yılmaz tarafından Hürriyet gazetesinde yazılan köşe yazısındaki değerlendirmesi oldu. Sayın Yılmaz bizi bağışlasın, yazısından bu programı kınamamızın asıl nedenini hiç anlayamadığı sonucunu çıkardık.

İtirazımız; ne iktidar kavgasıyla ne de rakip derneklerin birilerinden para toplamasıyla ilgilidir.

İtirazımız; engellilerin böylesine sömürü nesnesi haline getirilmesinedir.

İtirazımız; farklı bir amaç için yapılmış bir çalışmanın, içinde yer alanların görüşü, onayı alınmadan ilgileri olmayan bir kuruluş için kullanılmasınadır.

Hem içerik, hem görsel bakımdan engelliler için son yıllarda yapılmış çok değerli ve anlamlı bir çalışmanın çirkin ve anlamsız bir tartışmanın konusu haline getirilmesi nedeniyle üzgünüz.

Kişisel haklara saygısızlık edilmesi, engelliler para toplama aracı olarak kullanılması nedeniyle kırgın ve kızgınız!

Kuralsızlığı kural haline getirmiş, her şeyi, herkesi kendi dar çıkarları uğruna kullanmayı iş edinmiş kişi ve kuruluşlara karşı başta hukuk olmak üzere her platformda da mücadele vermeye de kararlıyız.

Biz elimizden geldiğince, gücümüzün yettiğince engellilere bakışı değiştirmek için uğraşacağız.