BIST 10.248
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.397,32
HABER /  DÜNYA

Şaka gibi! Zehirini yap idam edelim

Vietnam idam cezalarında kullanıcak kimyasal madde bulamayınca bir tuhaf kampanya açtı. Zehirini yapan mahkum idam edilecek.

Abone ol

Avrupa ülkelerinin idam cezalarında kullanılacak her türlü kimyasal madde ihracını yasaklaması nedeniyle zehirli iğneyle idamları gerçekleştiremeyen ve adeta infaz kuyruklarıyla karşı karşıya kalan Vietnam “kendi zehirini kendin yap” kampanyası başlattı.

Vietnam Kamu Güvenliği Bakanlığı kimyasal madde üreticilerine çağrıda bulunarak “yerli malı” zehir üretmeleri için kolları sıvamalarını istedi.

2011 yılına kadar idam cezalarını kurşuna dizmek suretiyle infaz eden Vietnam, “yüksek masraf” ve “infaz mangasında bulunanların yaşadıkları stres” nedeniyle bu tarihten sonra uyuşturucu kaçakçılığı, tecavüz ve yolsuzluk gibi suçlarda “üç aşamalı zehirli iğneyle idam” sistemine geçmişti.

Hanoi zehirli iğneyle infaz yapacak personeli de yetiştirdi ve infaz odaları kurdu ancak ancak üçüncü aşamada Avrupa Birliği ülkelerinin engeliyle karşılaştı.

AB İLAÇ VERMEYİ KESİNCE

AB ülkeleri, her türlü ilacın idam, işkence ve insanlık dışı muamelede kullanılmasını yasaklayan maddeye dayanarak ilaçların ihracını yasakladı.

Bunun üzerine infaz odalarının önünde adeta kuyruklar oluştu. Ülke çapında 500 mahkumun infazı zehirli ilaç yokluğu nedeniyle infaz edilemedi.

Vietnam yönetimi bunun üzerine “kendi zehirini kendin yap” kampanyası başlatarak, ülkedeki kimyasal madde üreticilerinden bu amaçla araştırma yapmalarını istedi.