BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Sağlık Bakanlığı'ndan personel müjdesi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeni dönemde sağlıkla ilgili yapılacak yenilikleri anlattı...

Abone ol

Refik Saydam'dan sonra Sağlık Bakanlığı koltuğunda en uzun süre oturan Akdağ, yeni dönemdeki projelerini anlattı. Bakan Akdağ, tıp fakültesi hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devrine ilişkin çalışma yaptıklarını söyleyerek, "Eğitim fakültelerin, hastane işletmeciliği de bakanlığın işidir. Bunu Marmara Üniversitesi, Rize ve Sakarya'da yapıyoruz" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık alanındaki ustalık dönemini Yeni Şafak'a anlattı. Bakan Akdağ, önümüzdeki dönemde hayata geçirecekleri dev şehir hastaneleri, yabancı doktor alımı, merkezi randevu sistemine kadar merak edilen pek çok konu hakkında bilgi verdi. Refik Saydam'dan sonra Sağlık Bakanlığı koltuğunda en uzun süre oturan Bakan Akdağ, 4. kez üst üste Sağlık Bakanı oldu. Yeni dönemde Sağlık Bakanlığı görevini bekleyip beklemediği sorusunu Bakan Akdağ şöyle yanıtladı:

ÖNEMLİ OLAN HİZMET

"Hem bekliyordum hem beklemiyordum. Sağlık Bakanlığı olursa Sağlık Bakanlığı'nı yaparız. Bizim için önemli olan hizmet. Bakanlığı bir makam gibi düşünmedim. Ben makam koltuğuna oturmam. Beni arkadaşlar koltuğumda görmez. 8.5-9 senedir nadir durumlarda oturduğum olmuştur. Önemli olan hizmet ve sorumluluk." AK Parti döneminde sağlık alanında birçok önemli projeleri hayata geçirdiklerini hatırlatan Bakan Akdağ, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin bu dönemde 10 üzerinden 8 puan alacağını söyledi. Bakan Akdağ, kendilerinin sağlığı 10 üzerdinden 2.5 puan ile devraldıklarını belirterek, "Bu dönem hizmetlerin kalitesini 10 üzerinden 9'a çıkarmayı hedefliyoruz. 10'da 10 olmak dünyanın hiç bir yerinde yok. Çünkü teknoloji yenileniyor, şartlar değişiyor. Türkiye'de insanların yüzde 73'ü sağlık alanında yapılanlardan memnun. Yüzde 15'i orta derecede, yüzde 10 ile 13 arası ise memnun değil. Biz bu oranı yüzde 80'e nasıl çıkarırız diye düşünüyoruz"

HASTANELERİ BİZE BIRAKIN

Tıp fakültelerinin eğitim ve araştırma kısımlarının üniversitelere, üniversitelerin satın alma kısmının ise Sağlık Bakanlığı'na karşılıklı devri konusunda çalışma yaptıklarını vurgulayan Bakan Recep Akdağ, konuya ilişkin şunları söyledi:

"Eğitim araştırma kısmı üniversitenin, hastane işletmeciliği de Sağlık Bakanlığı'nın işidir. Sonuçta üniversitelerin eğitim ve araştırma yaparken aynı zamanda hastane yönetmeleri gerekmiyor. Dünyada üniversitelerin hastaneleri yok. Eğer bu mümkün olmazsa elimizdeki kanunlar ortak çalışmaya imkan veriyor. İsteyen her üniversiteyle ortak çalışıyoruz. Bunu Rize'de, Erzincan'da, Sakarya'da yapıyoruz ve şimdi Marmara Üniversitesi'nde yapıyoruz." Ustalık dönemlerinde en önemli projelerinin başında dev şehir hastaneleri geldiğini kaydeden Bakan Akdağ, 2015'e kadar 29 bölgede inşa edilecek dev şehir hastanelerini şöyle anlattı: "Bunların 6'sı İstanbul'da olacak Şu anada Anadolu yakasında arsa arıyoruz. Bütün Türkiye'de de böyle olacak. Örneğin Karadeniz'de Samsun-Trabzon; Doğu Anadolu'da Van, Erzurum; Güneydoğu'da Elazığ-Malatya, Diyarbakır, Kayseri, gibi buralara kendi bölgelerinin hakim şehirlerine hastaneler inşa edeceğiz. O hastanelerde her türlü imkanın mükemmel olmasını istiyoruz. Mesela yerüstünde otopark olmayacak bu hastanelerde. Hastane içinde hastalar yürüme bantlarını kullanacaklar. Gerekirse hasta golf arabalarıyla hasta bahçesinde taşınacaklar."

17 BİN 575 SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALINACAK

Sağlık Bakanlığı, gelecek ay 17 bin 575 sözleşmeli sağlık personeli alacak. Sözleşmeli sağlık personelinin, bakanlığın taşra teşkilatındaki hizmet birimlerinde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesine göre çalıştırılacağı bildirildi. Buna göre, 723 diş tabibi ve 190 eczacı pozisyonuna noter tarafından kurayla; biyolog, diyetisyen, çocuk gelişimcisi, fizyoterapist, psikolog, sağlık fizikçisi, sosyal çalışmacı, ebe, hemşire, sağlık teknikeri, sağlık memuru gibi 16 bin 662 pozisyona ise ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek merkezi yerleştirmeyle sözleşmeli personel alınacak. Alım yapılacak sözleşmeli personel pozisyonlarının unvanlara göre dağılımı Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden yayımlanacağı belirtildi. Diş tabibi ve eczacı adayları başvurularını, 18-22 Temmuz tarihleri arasında 'www.yenipbs.saglik.gov.tr' veya 'www2.yenipbs.saglik.gov.tr' internet adreslerinden; diğer sözleşmeli personel pozisyonları için başvurular8-12 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM tarafından yayımlanacak tercih kılavuzundaki kurallara göre 'www.osym.gov.tr' internet adresinden yapılacak.

TIP FAKÜLTELERİNİN KONTEJANLARI ARTTI

Hükümet olarak yıllık geliri 4-5 milyar lira olan üniversite hastanelerine son bir yıl içerisinde 400'ü hibe 400'ü de eskiden vatandaştan alınan özel muayene parası olmak üzere 800 milyon lira ayırdıklarını açıklayan Bakan Akdağ, "Kendisine 150 milyon lira hükümetin kanunla hibe para verdiği tıp fakültesi hastanesinin borcu şimdi 200 milyon liranın üstünde. 200 milyon lira akla ziyan bir borç. Üniversite yönetimini suçlamıyorum. Her alanın bir uzmanlığı olur. Neden biz hastaneleri TOKİ'ye yaptırıyoruz da Sağlık Bakanlığı olarak yapmıyoruz. Çünkü TOKİ bina yapma hususunda uzman bir kuruluş. Neden sağlık bakanlığı hastaneleri her geçen gün gelir gider dengeleri açısından maliyetlerini kontrol altına alan kalitesi artarken harcaması artmayan azalan bir kurum. Çünkü biz de bunun uzmanıyız da bu yüzden. 9 senedir bu saçları değirmende ağartmadık" diye konuştu. Bakan Akdağ, Tıp fakültelerinin kontenjanının 5 binden 8 bine ulaştığını dikkat çekerek, "YÖK yönetimi özellikle Yusuf Ziya Özcan Türkiye'nin ihtiyacına kulak verdi. Kontenjanın 12 binlere çıkması gerekiyor. 2023 vizyonuna göre, 120 bin olan hekim sayısını 200 bine ulaştıracağız. Ayrıca yabancı doktor konusunu tekrar hükümetin önüne sunacağım. Bırakalım Türkiye de beyin göçü alsın. Niye önünü kapatıyoruz. Üstelik sağlık turizmi gelişiyor. Biz kendi hastamıza yetişemezken yurt dışından gelen hastalara Türkiye'nin hizmet verebileceği bir ortam oluştu. 'Türkiye'de geleyim çalışayım' diyen yabancı doktor sayısı kısa vadede 2 bin ila 5 bin arasında olabilir"dedi.

3 AMBULANS UÇAK DAHA

Bazı yerlerde helikopter ambulansların ihtiyaçları karşılamadığını bu nedenle 2 ambulans uçağı vatandaşın hizmetine sunduklarını belirten Bakan Akdağ, 3 ambulans uçak için de ihalenin tamamlandığını, şu anda teslimat aşamasında olduğunu müjdesini verdi. Bakan Akdağ, vatandaşa dört önemli uyarıda da bulundu:

"Birincisi 112 gereksiz yere aranmamalı ve ambulanslara yol verme hususunda çok hassas davranmalıyız. İkincisi doktorlara ilaç yazması hususunda asla ısrar etmemeliyiz. Doktor senden benden neyi yazacağını iyi biliyor. İlaca erişebilelim ama ihtiyacımız yoksa kullanma-yalım. Üçüncüsü hastane acillerine gerçekten ihtiyacımız olmadıkça hasta götürmeyelim. Türkiye'de hastane müracaatlarının yüzde 30'u acillere oluyor. Hâlbuki bunun yüzde 10'u geçmemesi gerekir. Dördüncüsü de devletin ya da Sağlık Bakanlığı'nın bizim sağlığımızı belli noktalarda bizim yerimize koruyamayacağını bilelim. Bireysel olarak kendi sağlığımızı koruyacak yaşam biçimine dönmemiz lazım."

Yılsonuna kadar tüm hastanelerde Merkezi Hastane Randevu Sisteminin hayata geçirilmiş olacağını belirten Bakan Akdağ, "Vatandaşımız hastaneye randevusunu alarak gidecek. Doktorun ismine randevu verilecek. Şu anda bu alanda 1000 kadar canlı operatör görev yapıyor. Bu kadar sistemin yaygınlaşmasıyla birlikte 5 bini bulacak" şeklinde konuştu.