BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Sağlar ve Çapan'a CHP'den soğuk duş

Gürbüz Çapan ve Fikri Sağlar'ın CHP'ye yaptığı üyelik başvurusu Parti Meclisi kararıyla reddedildi

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan ve Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar'ın CHP'ye yaptığı adaylık başvurusu Parti Meclisi kararıyla reddedildi.


CHP Parti Meclisi'nde çeşitli nedenlerle partiden ayrılan ve geri dönüş için başvuru yapanların yeniden üyeliği için oylama yapıldı. 41 kişinin geri dönüşü için yapılan gizli oylamada Fikri Sağlar ve Gürbüz Çapan için vize çıkmadı. Sağlar'ın üyeliği, 32'ye 38, Çapan'ın üyeliği ise 26'ya 35 oyla reddedildi. 

Parti Meclisi'nde üyeliği reddedilen diğer iki isim ise Bülent Korucu ve Deniz Kurtoğlu oldu.

ÇAPAN: BİZE İHTİYAÇLARI YOKMUŞ

Çapan CHP’ye dönüşüne "Hayır" denilen karar sonrası internethaber'e konuştu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısını kabul ederek başvuru yaptığını hatırlatan Çapan, “Onlar da bu sonuç ile bize ihtiyaçları olmadığını göstermiş oldular. Söylenecek başka bir şey yok” dedi.

BAŞKA BİR YOL İNŞA EDERİZ

Çapan “Kırgınlık var mı?” sorusuna ise, “Siyaset yapıyoruz. Onlar siyaseti sizsiz yapmak istiyoruz, iktidarı paylaşmak istemiyoruz diyorlar. Yolu ayıran onlar oldu. Biz de başka bir yol inşa ederiz” yanıtı verdi.

BAĞIMSIZ ADAY OLACAK MI?

”Deniz Bey beni partiden attı ben bittim mi?” diye soran Çapan siyasi faaliyetlerinin süreceği sinyalini verirken “Bağımsız adaylık düşünür müsünüz?” sorusuna ise şu karşılığı verdi:
“Seçmene de bunu anlatırız. Toplanıp bir karar veririz. Ama şu an alınmış bir kararımız yok.”

SAĞLAR'IN ÜYELİĞİ NEDEN REDDEDİLDİ?

CHP'ye yeniden üyeliği kabul görmeyen isimlerden biri de Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar oldu. Sağlar'ın üyelik talebine gelen reddin arkasında Ergenekon soruşturmasının yürütülmesine verdiği destek ve adının AK Parti'den milletvekili adayı olarak geçmesinin etkili olduğu konuşuluyor.  

Sağlar  tartışmalı bir 10 yılın ardından Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP'ye yeniden üye olmak için başvuru yaptı. Ancak Sağlar'ın bu başvurusu reddedildi. Karar sonrası Sağlar'ın ilk açıklaması, 'Bu başvuruyu 6 önce yapmıştım. Şu an için durum nedir ne değildir pek bir bilgim yok. Durum iyice netleştikten sonra bir açıklama yapacağım" oldu.

Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar disiplin suçu işlediği gerekçesiyle 2001 yılında CHP'den ihraç edilmiş, Sağlar bu karara, "Asıl parti suçu işleyenler, bireysel çıkarları için ihraç talebinde bulunan kifayetsiz muhterislerdir" sözleriyle teki göstermişti.

ENSAR ÖĞÜT ŞOKDA

Oylama sonucu en büyük şoku Çapan ve Sağlar’ın geri dönüşü için açık destek veren Ardahan Milletvekili Ensar Ögüt yaşadı. Öğüt toplantı çıkışı şaşkınlığını, “Oylama öncesi herkes tamam diyordu. Ben anlamadım. Nasıl olur?” sözleriyle gösterdi.

KILIÇDAROĞLU OYLAMAYA KATILDI MI?

Balıkesir programı için PM toplantısından erken ayrılan Kılıçdaroğlu'nun geri dönüşler için yapılan gizli oylamaya katılmadı. Kulislerde Kılıçdaroğlu oylamaya katılsa belki daha farklı bir sonuç çıkabilirdi yorumları yapıldı.

29 İLDE ÖN SEÇİM YAPILACAK?

CHP Parti Meclisi toplantısında CHP'nin aday belirleme süreci de netleşti. Buna göre 29 ilde önseçim yapılacka. Bu iller şunlar:

Afyon, Amasya, Artvin, Aydın, Bolu, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Kütahya, Manisa, Muğla, Niğde, Nevşehir, Sivas, Trabzon, Tekirdağ, Uşak, Aksaray, Düzce, Karaman, Karabük, Kırklareli, Yozgat, Erzincan, Gaziantep, Kastamonu, Kırşehir.

9 ŞEHİRDE MERKEZ KONTENJANI

Ön seçim yapılacak illerin bir kısmında genel merkez kendine kontenjan ayırdı. Bu iller ve kontenjan sıraları şöyle:
Aydın 2, Denizli 2, Manisa 2, Muğla 3, Sivas 2, Tekirdağ 1, Trabzon 1, Gaziantep 2 ve 4.

MERKEZ ADAYLARINDAN 5 BİN LİRA ALINACAK

CHP ön seçim ve aday yoklaması yapılan seçim bölgelerinde gösterilecek merkez adayları için yapılacak başvuru ücretlerini yüksek tuttu. Normal adaylık başvuru yapacka adaylardan 3 bin lira alınırken genel merkezin göstereceği adaylardan 5 bin lira alınmasına karar verildi.

BALBAY’A AYDIN KONTENJANI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Balbay adaylık için CHP’yi tercih ederse bundan memnun oluruz” diyerek Balbay’a yeşil ışık yakmıştı. Aydın 2. sırada genel merkezin ayırdığı kontenjan “Balbay’a ayrıldı” yorumlarına neden oldu.

TUNCELİ’DE MERKEZ YOKLAMASI

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu memleketi Tunceli’de de adayları merkez yoklaması ile belirleme kararı verdi. CHP’nin Tunceli Milletvekili Kamer Genç’in yeniden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.