BIST 8.997
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,25
HABER /  GÜNCEL

Sabah namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır?

Sabah namazı toplam 4 rekattır ve ilk 2 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz olarak kılınır, sizler için sabah namazının kılınışını tesbihatlarını ve her rekatta okunan dualarını hazırladık.

Abone ol

4 rekat olan sabah namazının sünnetin kılınışına 'Niyet ettim sabah namazının sünnetini kılmaya' denilerek başlanır. Sabah namazının sünnetinin kılınışı şöyledir;

1. REKAT : Besmele çekilip niyet edildikten sonra Allahu Ekber denilerek iftitah (başlama) tekbiri alınır. Eller bağlanır ve namaza başlanır. Sübhaneke, euzü besmele ile birlikte fatiha suresi ve bir sure okunur. "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir ve üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükudan doğrulurken "Semi Allahü Limen Hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd" denir, "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir, "Allahü Ekber" diyerek "Kıyam"a geçilir yani ayağa kalkılarak ikinci rekata başlanır...

2. REKAT : Besmele ile birlikte fatiha suresi ve bir sure okunur. Rükû yapılır. Secdeye gidilir. Birinci oturuş yapılır. Oturuşta "Ettahiyyâtü" duası ile birlikte "Allahümme Salli", "Allahümme Barik" duaları okunur. "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye selam verilerek namaz tamamlanır.

Sabah namazı farzının kılınışı
1. REKAT : Kamet getirilir. Besmele çekilip niyet edilir. "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya" delinip iftitah (başlama) tekbiri alınır. Eller bağlanır, ayakta sübhaneke, euzü besmele ile birlikte fatiha suresi ve bir sure okunur. Rükû yapılır. Secdeye gidilir. İkinci rekata kalkılır.

2. REKAT : Besmele ile birlikte fatiha suresi okunur. (ek bir sure okunmaz) Rükû yapılır. Secdeye gidilir. Son oturuş yapılır. Oturuşta tahiyyat, salli-barik, rabbena duaları okunur. Selam verilir. Namazın bitiminde tesbih çekilir ve dua edilir.

Tesbih çekilirken neler söylenir manası
"Subhanallah" (33 kez) Anlamı: Allah noksan sıfatlardan uzaktır.
"Elhamdulillah" (33 kez) Anlamı: Hamd Allah'adır.
"Allahu Ekber" (33 kez)  Anlamı: Allah en büyüktür.
"Amin" dua edildikten sonra söylenir. Amin anlamı : Duamı kabul et

Namaz kılarken söylenen tesbihatlar ve anlamı
"Allahu  Ekber" denilerek rükuya gidiler. (Anlamı: Allah en büyüktür)

"Subhane Rabbiyel Azim" rükuda 3 kez denir. (Anlamı: Ey büyük Rabbim! Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim)

"Semiallahulimen hamideh" doğrulurken söylenir. (Anlamı: Allah kendisine hamd edenleri işitti.

"Rabbena leke'l-hamd" tam dik durunca söylenir. (Anlamı: Ey Rabbimiz! Her çeşit hamd ancak sanadır)

"Subhane Rabbiye'l-ala" secdeye gidildiğinde 3 defa söylenir. (Anlamı: Ey Yüce Rabbim! Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim)

"Esselamu aleykum ve rahmetullah" önce sağ sonra sola baş çevrildiğinde söylenir. (Anlamı: Allah'ın selamı üzerinize olsun)

"Allahumme ente's-selamu ve minke's-selam tebarek-te ya-zel celali vel ikram" namaz bitiminde söylenir. (Anlamı: Allah'ım! Sen kurtuluş merciisin. Esenlik ve güvenlik sendedir. Ey Azamet ve Kerem sahibi Allah'ım! Senin şanın çok yücedir.)

Öğle namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır?
İkindi namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır?
Akşam namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır?
Yatsı namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır?
Cuma namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır?