BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Saakaşviliyi hayasından asacak

Rusya ile Gürcistan arasında geçen yaz patlak veren savaşın skandal bir detayı ortaya çıktı.

Abone ol

Geçen Ağustos ayındaki Güney Osetya savaşı sırasında Rusya Başbakanı Putin’in Gürcü lider Saakaşvili için "Onu hayalarından asacağım" dediği ortaya çıktı.

Putin bu sözleri, arabuluculuk yapan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ile görüşmesinde söylemiş.

Fransız dergisindeki iddia Moskova tarafından derhal yalanlandı. Putin’in sözcüsü Dmitriy Peskov, resmi RİA ajansına şöyle konuştu:

Sertti ama bel altına inmedi

"Fransız basınında çıkan haberin provokasyondan başka tarifi olamaz. AB ile Rusya uzun aradan sonra ikili zirve görüşmelerine başladığı sırada bu tür yayınların yapılmasında kötü emel aramak gerek. Başbakanımız Putin o günlerde Sarkozy ile görüşmesinde Saakaşvili rejimi hakkında eleştiri dolu sert bir konuşma yapmıştı. Ancak kullandığı ifadeler hiçbir zaman bel altına inmemiştir."

Moskova son olarak topu Sarkozy’ye attı. Rus basını "Sarkozy zamanında bu dergiye hakaret davası açmıştı. Şimdi de belki aynı yol izlenecek" diyerek Sarkozy’nin harekete geçmesi gerektiğini ima etti.

Gürcistan lideri Saakaşvili ise Paris’te önceki gün bir Fransız radyosunun Putin-Sarkozy diyaloğunu kendisine okuması üzerine sinirli bir şekilde gülerek, "Putin’in beni Sarkozy’ye kötülediğinden haberim vardı. Ancak hayalarımdan asmak istediğini şimdi öğreniyorum. Çok komik" dedi.

İşte testisli diyalog

La Nouvel Observateur dergisinin aynen yayınladığı Sarkozy ile Putin arasındaki diyalog şöyle:

Putin: Ben bu Saakaşvili’yi hayalarından asacağım.

Sarkozy: Asacak mısın?

Putin: Neden olmasın. Amerikalılar Saddam’ı asmadı mı?

Sarkozy: İyi ama sen de George Bush gibi bir sonunun olmasını mı istiyorsun?

Putin: Burada da sen haklısın.

Küfürsever

Putin’in küfürlü konuşmayı sevdiğini gösteren geçmişte başka örnekler de var. Putin, 1999’da "Çeçenleri gittikleri yere kadar kovalayacağız. Onları inlerinde s..." demiş, 2002’de Brüksel’de de bir Fransız gazeteciyi sünnet etmekle tehdit etmişti.