BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kalecik'de hükümlüler para kazanıyor

Kalecik Açık Ceza İnfaz Kurumu`ndaki mandıra, tavuk, PVC atölyelerinde 70 hükümlünün tamamı ücretli ve sigortalı olarak çalışıyor.

Abone ol

Kurum, bu yılın on ayında karını, geçen yıla göreyaklaşık iki misli artırarak 1.1 milyon YTL`ye çıkardı. Ankara`nın Kalecik ilçesindeki cezaevi, İş Yurdu Müdürlüğü atölyeleriyle hükümlüler ve personelin katkılarıyla `fabrika gibi` hizmet üretiyor.


Ceza ve İnfaz Kurumu Müdürü Kasım Demiralp, yaptığı açıklamada asıl amaçlarının kar değil, meslek edindirdikleri hükümlüleri rehabilite edip topluma kazandırmak olduğunu belirterek `İş kollarımızın2007`deki faaliyet karı 500-600 bin YTL`dir. 2008 karımız ise 1.1 milyon YTLcivarında olacak` dedi.


Demiralp, mandıranın büyütülmesi ve PVC atölyesindeki üretimle karın katlanacağını da söyledi. Hükümlülerin ücret ve prim gelirlerinin yanı sıra sigortalandıklarını da bildiren Demiralp, `Böylelikle tamamı sigortalı olan hükümlü arkadaşlarımızın aileleri de sosyal güvenlik şemsiyesine, sağlık hizmetlerinden ücretsizfaydalanma imkanına kavuşmuş oluyor` diye konuştu.


AB FONLARINDAN 90 BİN YTL


1994`te kurulan 10 hükümlü ve 5 infaz koruma memurunun görev yaptığı mandıraya, ilçe ve civar illerden her gün cezaevi aracıyla süt toplanıyor.Sütler, mandırada işlenerek, beyaz peynir, yoğurt, tereyağı ve lor üretiliyor.`Kalecik` markasıyla piyasaya sürülen ürünler, Ankara ve çevresindekiaskeri kurum, hastane ve okullar ile diğer resmi kurumlara satılıyor. Sosyal Riski Azaltma Projesi(SRAP) çerçevesinde AB fonlarından 90 bin YTL`lik hibe makine temin edilen mandırada, günlük ürün işleme kapasitesi 3tondan 8 tona çıktı.


Cezaevinde görevli Veteriner Hekim Erol Kalem ve mandıradan sorumlu Cezaevi 2. MüdürüUğur Yavuz Temelcan da, bu etkinliklerin hükümlülerin rehabilitesine büyük katkıyaptığını söyledi.


BİR GÜNDE ANAHTAR TESLİMİ 6 DAİRE

SRAP Projesi kapsamında 2007`de hizmete giren PVC Atölyesi ise,Türkiye`deki cezaevleri arasında ilk olma özelliğine sahip. Müdür Demiralp, 1 atölye şefi ve 11 hükümlünün çalıştığı atölyeye ilişkin şu bilgileri verdi: `Bir Günde 6 daireyi anahtar teslim yapabilecek kapasiteye sahibiz. Kırşehir Açık Cezaevinin işini yaptık. 11 cezaevinin işini almaya da talip olduk, 2. müdürümüze bu konuda görev verdik. Ankara ve Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlükleriyle de temastayız.`

 
YUMURTA TAVUKÇULUĞU


Kurumdaki, 1 civciv büyütme ve 2 adet tavuk kümesinden oluşan Tavuk Atölyesi`nde, yumurta tavukçuluğu yapılıyor.20 bin tavukla gerçekleştirilen üretimde 10 hükümlü ve 4 personel görev alıyor. Cezaevinde ayrıca 10 dönüm alanda Kalecik Karası bağı kuruldu. Bu yıldeneme üretimi yapıldı. Bağda yetişen üzümlerden pekmez üretilecek. 4 hükümlünün çalıştığı bağda, 40 bin YTL`lik tesis yatırımıyla gelecek yıl üretime geçilmesi planlanıyor.


BİZE BURADA DEĞER VERİLİYOR


Cezaevindeki atölyelerde çalışan ve kurslara katılan hükümlüler,`Sigortalı olarak çalışıyoruz. Ailemize yük olmuyoruz. Ücret de alıyoruz. Ayrıcameslek de öğreniyoruz` diyerek çalışmalardan övgüyle bahsediyor.Tavuk atölyesinde çalışan hükümlü Emrah Saraç, `7 aydır bucezaevindeyim. Burada çalışıp meslek öğrenerek hayata kendimizi daha güzelhazırlayabiliyoruz. Bize burada değer veriliyor, bizi hayata bağladılar.Sigortamız var` dedi.Bilgisayar kursiyeri hükümlü Oktay Bostan ise `Burada cihazı açmakapatmadan başlayarak bilgisayar kullanmayı öğreniyoruz` diye konuştu.