BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,76
ALTIN 2.426,20
HABER /  DÜNYA

Rusya'ya yaptırımlar masada

ABD, Kırım'ı işgal eden Rusya'ya yönelik yaptırım seçeneklerini gözden geçiriyor

Abone ol

ABD yönetimi, Ukrayna'da yaşanan son gelişmelerle ilgili Rusya’nın geri adım atmaması halinde, Rusya'ya yönelik yaptırımların uygulanmasının "kuvvetle muhtemel" olduğunu ve şu anda bunun hazırlıklarını yaptıklarını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, telekonferans yoluyla düzenlediği günlük basın brifinginde, Kırım’da yaşanan gelişmelerle ilgili soruları da yanıtladı. Bir gazetecinin, "Rusya’nın belirli bir sürede geri çekilmemesi ve Ukrayna’nın doğusuna doğru ilerlemesi halinde ABD’nin yaptırımlarla ilgili bir karar verip vermeyeceğini” sorması üzerine Psaki, şunları kaydetti:

ÇOK GENİŞ SEÇENEKLER MEVCUT

"Bakan Kerry'nin de hafta sonu belirttiği gibi, alternatif bir yol var ve Rusların şu andaki yolda ilerlemelerine gerek yok. Onlar direkt olarak Ukrayna ile ilişki kurabilirler, askerlerini üslere geri çekebilirler, başka bir yere müdahaleden uzak durabilirler. Bu, onların izleyebileceği bir yol. Ancak onların Kırım'da attıkları adımlar, ordunun attığı adımlar, hakkında kaygı dile getirdiğimiz tüm konular dahil şu anda takip ettikleri yolu devam ettirirlerse biz de kendi adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. 

Bu noktada, Rusya’nın şu anki eylemlerine bakıldığında, yaptırımları sadece düşünmüyoruz. Bunları devreye sokmamız kuvvetle muhtemel ve bunları şu anda hazırlıyoruz. Elimizde çok geniş seçenekler mevcut. İnsanları sorumlu tutmanın en iyi yoluna bakıyoruz.  Bu kararları vereceğiz ve bu kararlar üst seviyede alınacak."

Yaptırımların ne zaman uygulanacağı konusunda bir takvim vermeyen Psaki, "Bireyler, kurumlar ya da yetkililer olsun, geniş yelpazede bir dizi seçeneği gözden geçiriyoruz. Tüm bunlar değerlendiriliyor" ifadesini kullandı.

G-7'nin dün yaptığı, Soçi zirvesinin hazırlık çalışmalarının askıya alındığı yönündeki açıklamasını örnek vererek şu anda attıkları adımların etkisinin görülmekte olduğunu belirten Psaki, "Rus rublesinin keskin düşüşüne, Rus borsasına bakarsanız, bunlar sadece iki örnek" dedi.

Psaki, ABD yönetimi olarak, Moskova üzerinde olası yaptırımlar, Ukrayna'ya yönelik ekonomik yardımlar, IMF'yi destekleme çabaları gibi tüm konularda Avrupalı müttefikleriyle sıkı biçimde birlikte çalıştıklarını dile getirdi.