BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Rusya'nın şok kararı doları frenledi

Rusya Merkez Bankası Ruble'de yaşanan serbest düşüşün önüne geçebilmek için faizlerde eşine az rastlanır bir artışa gitti. Politika faizini yüzde 10,5'ten yüzde 17'ye yükselten banka gerekçenin "Ruble'deki devalüasyon ve enflasyon riski" olduğunu söyledi.

Abone ol

Rusya’da doların hızla artarak 63 rubleye kadar dayanması üzerine Rusya Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 10,5’ten yüzde 17’ye çıkardı.

Siyasi endişelerle dün tarihi zirvesini test eden dolar/TL güne Rusya'nın sert faiz artışının gelişmekte olan ülkelere sağladığı destek ve TL'deki dün yaşanan sert değer kaybının bir kısmının illikit piyasada gerçekleşmesi nedeniyle güne sert düşüşle başladı.

Dün 2.3950'yi test eden kur bu sabah 2.36'ın altına indi.

Bankacılar Merkez Bankası'nın (TCMB) kurdaki yükseliş sonrası başta döviz satım ihale miktarları ve likidite sıkılaştırmaları olmak üzere doğrudan müdahaleye kadar gidebilecek adımlarının yakından takip edileceğini belirttiler.

Piyasadaki siyaset kaynaklı endişelerin ortadan kalkmadığını belirten bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Yılsonu nedeniyle azalan hacimlerle dünkü hareketler çok sert oldu. Bu da stop-loss seviyelerini tetikleyerek yükselişi daha da hızlandırdı. Rusya'nın attığı adımlar da önemliydi" dedi ve ekledi:

"Ancak içerdide siyasi ve dışarıda ekonomik endişeler bitmiş değil. Yarın akşam Fed'den gelişmekte olan ülkeler için olumsuz bir söylem çıkarsa piyasadaki yükseliş sürebilir. Diğer taraftan ise içeride siyaset ve TCMB adımları izlenecek."

Rusya Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki düşüş ve yaptırımlar nedeniyle ülke ekonomisinin resesyona doğru sürüklenmesiyle rublede görülen kayıpların önüne geçmek için politika faizini ani bir kararla yüzde 10.5'ten yüzde 17'ye yükseltti.

Yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz artıracak olan Fed'in, faiz artışlarına yönelik yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım benimseyeceği düşünülüyor. Piyasa Fed'in faizlerin yarın "uzunca bir süre" sıfıra yakın düzeyde kalacağı ifadesinde değişiklik olup olmayacağını izliyor olacak.

SİYAS TANSİYON

Dolar/TL, hafta sonunda Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen medya kuruluşlarının merkezde yer aldığı operasyonun cemaat ile hükümet arasındaki gerilimi tırmandırması ve benzer operasyonların devam edeceği beklentisinin siyasi risk algısını artırmasıyla dün gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak tarihi zirvesi olan 2.3950'yi test etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Gülen cemaatine yakın polis ve medya çalışanlarına yönelik 11 ilde eşzamanlı yürüttüğü soruşturma çerçevesinde haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 31 şüpheliden 27'si Pazar günü gözaltına alındı.

Dün güne 2.30'un altında başlayan ve 2.3950 ile tarihi zirveyi test eden kur bu sabah güne 0845'te 2.3525/2.3560 seviyesinde başladı. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.6435/2.6443 seviyesindeydi.

Kurda hem Cuma günü hem de dün yaşanan yükseliş Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmaları ile birlikte hız kazandı. Bankacılar Erdoğan'ın önümüzdeki dönemde benzer operasyonların devam edeceği açıklamalarının satışları tetikleyen neden olduğunu söylediler.

Erdoğan, Gülen cemaatine yakın polis ve medya çalışanlarına yönelik soruşturmaya ilişkin değerlendirmesinde "kirli odaklara boyun eğenlerin gereken cevabı aldığını ve almaya devam edeceğini" belirtirken; soruşturmayı eleştiren Avrupa Birliği'ne de sert tepki gösterdi.

Öte yandan bankacılar kurdaki yüksek seyir, artan fonlama maliyeti ve siyasi risk endişelerinin yeniden gündeme gelmesi nedeniyle tahvil faizlerinin de yükseldiğini belirttiler. TCMB'nin piyasaya uyguladığı ortalama fonlama maliyetini yükseltmesi de kısa vadeli tahvil getirilerindeki yükselişin daha sert olmasına neden oldu.

TCMB'nin uzun bir süredir politika faizi olan yüzde 8.25 civarında tuttuğu ortalama fonlama maliyeti bugün yüzde 8.79'a yükseldi.

Tahvil-bono piyasasında 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.44, valörde son işlem yüzde 8.39 oldu.

Öte yandan 16 Kasım 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 8.38 bileşik seviyesinden gerçekleşti.