BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 34,98
ALTIN 2.504,90
HABER /  GÜNCEL

Rusya'da zafer Putin'in

Rusya'da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini iki dönem bu görevi yürüten, son dört yıldır da başbakan olan Vladimir Putin kazanırken muhalefet yaygın hile yapıldığı iddialarıyla halkı protestoya çağırdı.

Abone ol

Putin: Kazanacağız demiştik, kazandık.

Rusya'da Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini iki dönem bu görevi yürüten, son dört yıldır da başbakan olan Vladimir Putin kazandı.

Sandık çıkış anketleri ve sayılan oylardan elde edilen ilk sonuçlar, Putin'in aldığı oy oranının yüzde 60'ın üzerinde olacağını gösteriyor.

Başkent Moskova'da düzenlenen bir mitingde taraftarlarına seslenen Vladimir Putin, şeffaf ve dürüst bir mücadeleden galip çıktıklarını söyledi. Putin, "Kazanacağız demiştik, kazandık" diye seslendi.

Ancak muhalefet partileri, pek çok kişinin mükerrer oy kullandığını ve seçimde yaygın şekilde hile yapıldığını savunuyor.

Moskova'nın merkezinde, Kremlin'in çevresini dolduran on binlerce Putin taraftarı düzenlenen konserlerle zaferi kutluyor.

Vladimir Putin, görevi sona erecek olan Cumhurbaşkanı Dimitry Medvedev'le birlikte taraftarlarının karşısına çıkarken meydanda "Cumhurbaşkanımız Putin", ve "Putin'e inanıyoruz" pankartları açıldı.

Seçim boyunca Moskova'da yoğun güvenlik önlemleri alındı. Kentteki güvenlik güçlerine ek olarak diğer bölgelerden de altı bin ek polis Moskova'da görev yaptı.

Yaygın hile iddiaları

Seçim Komisyonu, alınan ilk sonuçlara göre, Vladimir Putin'in yaklaşık yüzde 64 oranında oy aldığını açıkladı. Putin'in en yakın rakibi komünist aday Gennady Zuganov'un oy oranı ise yüzde 17 civarında kaldı.

Oy verme işlemi bittikten sonra bir basın toplantısı düzenleyen Zuganov, seçimleri 'adaletsiz ve değersiz' diye niteledi ve halkın artan öfkesi nedeniyle Putin'in daha önce olduğu gibi ülkeyi istediği gibi yönetemeyeceğini savundu.

Muhalefet Pazartesi günü Moskova'nın merkezinde protesto gösterisi çağrısında bulundu.

İlk veriler seçime katılımın yüzde 58,3 oranında olduğunu gösterirken seçim yetkilileri bu oranın yüzde 62,3'e kadar çıkmasını beklediklerini söyledi.

Rrusya'da cumhurbaşkanlığı seçimleri, Aralık ayında yapılan ve Vladimir Putin'in Birleşik Rusya Partisi'nin galibiyetiyle sonuçlanan genel seçimlerde yaygın yolsuzluk yapıldığı iddialarıyla başlayan huzursuzluğun ardından yapıldı.