BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.500,48
HABER /  DÜNYA

Rusya'da Putin'in oyları düşüşte

Vladimir Putin'in liderliğini yaptığı BRP'nin oylarının düşüşte olduğu açıklandı

Abone ol

Rusya, 4 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimlerine hazırlanırken, Başbakan Vladimir Putin'in liderliğini yaptığı Birleşik Rusya Partisi'nin (BRP) oylarının düşüşte olduğu bildirildi.

Rusya'nın en büyük bağımsız araştırma şirketlerinden Levada-Center tarafından yapılan ankette şu anda Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'da 315 sandalyeye sahip BRP'nin 4 Aralık'taki seçimde 252-253 milletvekiline yetecek oranda oy alacağı belirtildi.

BRP'nin mevcut sandalye sayısından 28 eksikle parlamentoya gelmesi halinde salt çoğunluğu kaybedebileceği ancak gelecek yıl 4 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimiyle Kremlin'e geri dönüşüne kesin gözüyle bakılan Putin'in, bazı yasaları eskisi kadar rahat olmasa bile yine çıkarabileceği ancak anayasal değişiklik için diğer partilerin desteğine ihtiyaç duymak zorunda kalacağı ifade ediliyor.

Araştırma şirketi, destekteki düşüşün yerleşik BRP ve hatta Putin'e karşı ''bitkinlik duygusu''nun ortaya çıkmasının en büyük nedenlerden biri olduğunu kaydetti.

Levada-Center Başkanı Lev Gudkov, yaptığı açıklamada, ''Seçimlerin manipüle edildiği, dürüstçe yapılmadığı yönündeki bu duygu giderek artıyor ve tüm iktidar sisteminin meşruyetinin sorgulanmasına neden oluyor'' dedi.

Gudkov, iktidardaki BRP'nin son derece zayıf bir seçim kampanyası yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

Levada'nın yaptığı araştırmaya göre BRP, parlamentodaki 50 kadar milletvekilini Komünist Parti ve Vladimir Jirinovski'nin aşırı milliyetçi Liberal Demokrat Partisi'ne kaptırabilir.

Putin, geçen hafta izlediği bir dövüş müsabakasının finalinde konuşması sırasında salonda bulunanlar tarafından ilk defa protesto edilmişti.

Ancak tüm bu olumsuz verilere karşın yine Levada-Center tarafından 18-21 Kasım tarihlerinde yapılan araştırmada Putin'in popülaritesinin yüzde 61'den yüzde 67'ye yükseldiği görülmüştü.

Destekçileri, Putin'in 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ortaya çıkan kaosu sona erdirerek ülkeye düzen getirdiğini belirtiyor.

Levada'nın araştırmasına göre, bu seçimde Komünist Parti'nin 94, Jirinovski'nin Liberal Demokratik Partisi'nin 59 ve Adil Rusya Partisi'nin ise 44 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor.