BIST 10.177
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.406,29
HABER /  GÜNCEL

Rusya'da eşcinsel eylemcilere gözaltı

Rusya'da çocuklar arasında eşcinselliğin özendirilmesini yasaklayan yasa tasarısını protesto eden bazı eylemciler gözaltına alındı.

Abone ol

Rusya'da çocuklar arasında eşcinselliğin özendirilmesini yasaklayan yasa tasarısını protesto eden bazı eylemciler gözaltına alındı.

Meclis'te bugün görüşülecek tasarıya tepki olarak "öpüşme" eylemi yapan protestocularla, eylemcilere tepki gösteren bir grup arasında arbede çıktı.

Polisin daha sonra iki taraftan da bazı kişileri gözaltına aldığı bildiriliyor.

Daha önce St. Petersburg gibi bazı kentlerde benzer yasalar geçirilmişti.

Lyudmila Alekseyeva adlı bir eylemci amacın 'çocukları korumak değil eşcinsellerin haklarını sınırlamak' olduğunu savundu.

Yasa tasarısı parlamentonun alt kanadı Duma'nın onayını alırsa meclisin üst kanadı olan Federasyon Konseyi'ne gönderilecek. Düzenlemenin yasalaşabilmesi için Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in de onayı gerekiyor.

'El ele tutuşmak ve öpüşmek yasak'

BBC Moskova muhabiri Steve Rosenberg tasarının yasalaşması halinde eşcinsel haklarının ilerletilmesine yönelik etkinlikler yasaklanacak, bunları düzenleyenler para cezasına çarptırılacak.

Muhabirimize göre, yasanın geçmesi halinde kamuya açık yerlerde el ele tutuşan ya da öpüşen eşcinseller de cezalandırılabilecek.

Geçen yıl bir mahkeme Moskova'da eşcinsellerin yıllık "Onur Yürüyüşleri" fiilen 100 yıl boyunca yasaklamıştı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de bu yürüyüşleri yasakladığı için Rusya'yı tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Rusya'da eşcinsellik 1993'te suç olmaktan çıkarılmıştı.

Yeni yasal düzenlemeyle çocuklara eşcinselliği özendirici davranışlarda bulunan kişiler 5000 rubleye (yaklaşık 165 dolar) kadar cezaya çarptırılacak.

Bu kişilerin kamu görevlisi olması halinde ceza 10 katına kadar artacak.

İşyerleri ve okulların da suçlu bulunmaları halinde 500 bin ruble cezaya çarptırılabileceği belirtiliyor.

Yelena Kostiuçenko adlı bir gazeteci ve eşcinsel hakları savunucusu Associated Press haber ajansına "Yasa eşcinsellik propagandasının ne olduğunu tanımlamıyor. Bu anlaşılır bir durum çünkü eşcinsellik propagandası yok" dedi.