BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.505,82
HABER /  DÜNYA

Rusya Esed ordusunun Münbiç'e girmesine memnun oldu

Terör örgütü YPG/PKK'nın çağrısı üzerine Esed ordusunun Münbiç'e bayrak dikmesi Rusya'yı memnun etti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise Fırat'ın doğusuna operasyon hakkında konuştu...

Abone ol

RUSYA'dan yapılan açıklamada, Suriye ordusunun Münbiç'te kontrolü almasından memnuniyet duyulduğu belirtildi. PKK/YPG'nin "çekiliyoruz gelip alın" çağrısı üzerine Esed ordu güçleri az önce Münbiç'e girip göndere bayrak çekmişti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise "Ankara Fırat'ın doğusuna operasyon düzenleyecekse terörizmin kalıntılarının yok edilmesi, Suriye'nin  toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması için yapmalı" dedi.

YARIN MOSKOVA'DA TÜRK-RUS ZİRVESİ VAR... Türk ve Rus heyet yarın saat 12'de Moskova'da bir araya gelecek. Türkiye görüşmeye, Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, İstihbarat Başkanı, dörtlü bir ekiple Moskova'ya gidecek. Görüşmede Münbiç konusu ve Suriye ele alınacak.

ESED'İN GİRMESİNİ ONAYLIYORUZ... Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, YPG'nin denetiminde olan Menbiç'in kontrolünün Suriye hükümetine geçmesini onaylayıp onaylamadıkları sorusu karşısında, "Elbette (onaylıyoruz). Kuşkusuz ki bu, (Suriye'deki) durumun istikrar kazanması bakımından olumlu bir adım" dedi. 

Peskov ayrıca, "(Suriye'de) hükümet güçlerinin kontrolündeki bölgelerin genişlemesi, şüphesiz ki pozitif bir eğilim" diye ekledi. Kremlin Sözcüsü, YPG'nin, Menbiç'e girmesi için Suriye hükümetine yaptığı çağrının, yarın üst düzey Türk heyetinin Moskova'ya gerçekleştireceği ziyarette ele alınacağını da belirtti.

LAVROV: ANKARA OPERASYON DÜZENLEYECEKSE... Münbiç'e Suriye ordusunun bayrak diktiği haberleri gelmeden hemen önce, bir basın toplantısı düzenleyen Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a, Türkiye'nin Fırat Nehri'nin doğusu ve Menbiç'te harekat düzenleme planları sorulmuştu. Lavrov soru karşısında şu ifadeleri kullanmıştı: "Ankara'nın, Suriye'nin doğusunda yeni terör karşıtı eylemler düzenleme planlarını; Suriye topraklarında terörizmin kalıntılarının yok edilmesi, Suriye'nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması üzerinden değerlendiriyoruz."

NE OLMUŞTU?.. Terö örgütü PKK/YPG'nin "Toprağı, halkı ve sınırı bakımından ait olduğumuz Suriye devletini, Türk işgaline karşı Menbic bölgesini korumak için silahlı kuvvetlerini göndermeye davet ediyoruz” çağrısından kısa süre sonra Esed ordusu Münbiç kent merkezine girip Suriye Bayrağı'nı dikmişti. Suriye ordusu sözcüsü, "Menbiç'teki tüm Suriye vatandaşları ve diğer tüm kişilerin tam güvenliğini garanti ediyoruz." açıklaması yaptı.