BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,75
ALTIN 2.455,08
HABER /  DÜNYA

Ruslara göre Erdoğan'a onlar saldırdı

Erdoğan'ın konvoyuna Kastamonu sınırları içinde düzenlenen saldırı ile ilgili Rus gazetesinde bir haber yayınlandı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konvoyuna Kastamonu sınırları içinde düzenlenen saldırı ile ilgili İzvestia gazetesinde bir haber yayınlandı.

Gazeteye uzman olarak konuşan Şarkiyat Enstitüsü'nden Nikolay Kireyev, 12 Haziran'da yapılacak parlamento seçimleri öncesinde gerçekleşen saldırının anlamlı olduğunu, olayın arkasında ayrılıkçı Kürt hareketi ya da son günlerde ortaya çıkarılan asker içindeki darbeci kanadın olabileceğini söyledi.

"12 Haziran seçimleri öncesinde seçilen zaman rastgele değil. Mevcut siyasi durum ele alındığında Erdoğan'a saldırının arkasında bir çok farklı merkezler olabilir" değerlendirmesinde bulunan Kireyev'e göre Kürt ayaklanmacıların aşırılıkçı grupları ya da son günlerde ortaya çıkarılan asker içindeki darbeci kanat bundan fayda sağlayabilir.

Erdoğan'ın konvoyuna yapılan saldırının Kürtlerin yaptığı saldırılara benzemediğini kaydeden Rus uzman, "Anlamak gerekiyor ki mevcut hükümet Kürtlerle barışma yönünde çok çaba sarfetti. En azından bu şekilde deklere ettiler. Ayrıca, şu andaki hükümet önceki hükümetlere nazaran daha ileri adım attı. Kürtler'e bu saldırı ne kazandırdı? Seçime katılabilmesi için bu kadar çaba sarf etmişken bu eylemin onlara ne kazancı olabilir? Sadece onlara olan baskının artmasına bir bahane oluşturabilir" değerlendirmesinde bulundu. Rus uzman Kastamonu ve Karadeniz bölgesinin Kürtlerin eylem yaptığı bölgeler arasında olmadığını ve nispeten sakin bölge olarak bilindiğine dikkat çekiyor.

Saldırının Ergenekon'un dışarıda kalanlarının eylemi olabileceğine dikkat çeken Kireyev, "Onlar fiziki olarak Erdoğan'ı ortadan kaldırılması ile ilgili olabilir. Hükümetin bu insanlara yönelik operasyonu (bel kemiğini askerler oluşturuyordu) bu grubu ciddi şekilde kan kaybına uğrattı" ifadelerini kullandı.