BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,63
ALTIN 2.391,75
HABER /  EKONOMİ

Rus turist gitti sıra Almanlar'a geldi!

Ukrayna krizi Rus turizmini de etkiledi. Ağustos'tan itibaren Antalya'daki Rus turistlerin yerini Almanlar almaya başladı.

Abone ol
Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz Türk turizmini vurdu! Geçtiğimiz yılın Temmuz ayına göre bu yıl özellikle Rus turist sayısında büyük artış yaşanırken Ağustos ayında üst üste rezarvasyon iptalleri yaşandı. Antalya'yı ziyaret eden Rus turist sayısında, geçtiğimiz ay yaşanan düşüş fiyatları da etkiledi. 

Ukrayna ile yaşanan kriz yılın ilk yarısında Rus turistlerin Avrupa yerine Türkiye'ye tercih etmelerine neden oldu. Avrupa'yı tercih etmeyen Ruslar, rotayı Antalya'ya çevirirken Temmuz ayı itibariyle Türkiye'ye gelen turist sayısı geçtiğimiz yıllara göre rekor kırdı.

KRİZ TURİZMİ DÜŞÜRDÜ

Yurt dışı seyahat acenteleri ile bir toplantı gerçekleştiren Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, 2014’ün ilk yarısına göre yurt dışına tatil oranlarında yüzde 4 gerileme görüldüğünü ifade etti. Avrupa’ya seyahatlerde ise bu rakam yüzde 30 civarında azaldı.

rus-turist.jpg 
 
Turist sayılarında yaşanan gerileme ve doların 37 rubleye kadar çıkması nedeni ile turizm firmaları iflaslarını açıkladı. İflasını açıklayan 5 tur operatörünün en az 20 bin müşterisi zor durumda kaldı.
 
Rusya yurt dışında mahzur kalan Rus turistler için 40’ın üzerinde acil sefer düzenledi ve bunların bütçeye maliyeti 218 milyon rubleyi (5,5 milyon dolar) buldu.
 
AĞUSTOS KRİZ AYI OLDU

Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Keşfet Turizm Genel Müdürü Murat Çeviker, Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının, Temmuz ayı itibariyle geçtiğimiz yılın üzerinde gerçekleştiğini söyledi. Ağustos'ta üst üste iptallerin yaşandığını ve Antalya'daki bir çok tesisin bu iptaller nedeniyle zor günler yaşadığını söyleyen Çeviker, Ağustos'un ikinci yarısından itibaren turist sayısında büyük eksilme meydana geldiğini anlattı. Rusya iç piyasasında, ana tüketim maddelerinde büyük oranta fiyat artışı yaşandığını söyleyen Çeviker, "Rusya henüz kabul etmese de ülkede ismi konulmayan bir kriz yaşanıyor. Bazı Rus operatörlerinin de yaşanan krizden etkilenmesi Türkiye'yi doğrudan etkiledi. Ağustos ayının ikinci ayından itibaren Türkiye'ye gelen Rus sayısında büyük oranda düşüş var. Eylül'deki bazı rezarvasyonlar ise iptal edildi. İnternet üzerinden satış yaptığımız çok sayıda otel fiyat indirimine gitti. Bu fiyat düşüklüğü Avrupa'nın ilgisini çekiyor." diye konuştu.