BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Rus S-400'ne karşılık ABD'den vergi tehdidi

ABD'nin Rus S-400'lerin Türkiye tarafından alınması halinde başlayan tehditleri devam ediyor. ABD 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot'lerine karışılık GTS programı kapsamında vergi tehdidine bulunuyor.

Abone ol

Rusya'da S-400 hava savunma sistemlerinin teslimat günün yaklaştıkça  ABD kanadından gelen küstah açıklamlar da artıyor.  ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, Türkiye'nin S-400'leri alması halinde çeşitli yaptırımlarda bulunacaklarını açıkladı.

Palladino'dan öncesi ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye ve birçok ülkeye vergi avantajı sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) tehdidine bulundu. Gerekçesini ise Türkiye'nin ekonomisinin "gelişmiş" olmasını gösterdi.

Ancak ilerleyen zamanlarda işin aslı başka çıktı. GTS tehdisi ile ABD 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sistemlerine karşılık Türkiye'nin GTS programı kapsamındaki 1.6 milyar dolarlık ihracatının önünü kesmek istiyor.

Türkiye'nin ABD'ye ihracatında program kapsamında gönderdiği ürünler arasında, mermer plaka, zincir, mermer, şekerleme, altın kolye, oto yedek parça, av tüfeği, dizel motorlu minibüs,ferrokrom, taş, tüp ve borular,zeytinyağı, oto yedek parça, radyal lastik, kaldırım taşı,meyve suları,su tesisatı borusu, gümüş takı,sızma zeytinyağı, bayrak, iletken ve sebze bulunuyor.

Tehdit Rahip'le başladı
GTS'ye dair ilk kriz Ağustos ayında Rahip Brunson olayında yaşandı. ABD bu anlaşmaının gözden geçirileceğini duyurmu ve ardından Türk çelik ve alüminyuma yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirildi. 13 Ağustos'tan itibaren bu vergileri iki katına çıkarıldı.

Onlarca ülke yararlanıyor
GTS programından Hindistan, Tayland, Brezilya, Endonezya, Filipinler, Güney Afrika, Filipinler, Ekvador, Kamboçya ve Pakistan ve Türkiye yararlanıyor. Türkiye ise en fazla yaralanan 5 ülke. GTS, 120 ülkeye 3 bin 474 üründe gümrüksüz giriş imkanı sağlıyor. Türkiye,  programa 1975'te girdi. ABD 2017 yılında GTS programı kapsamında Türkiye'den 1 milyar 639 milyon dolar ithalat yaptı.