BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  DÜNYA

Rus paraşütçüler Kuzey Kutbu'na indi

Rusya askerleri, dünya tarihinde ilk kez Kuzey Kutup koşullarında kitlesel indirme gerçekleştirdi.

Abone ol

Rusya askerleri, dünya tarihinde ilk kez Kuzey Kutup koşullarında kitlesel indirme gerçekleştirdi. Tatbikatlar kapsamında Kotelnıy Adası’na 350 asker ve birkaç askeri teçhizat indirildi.

Operasyon, şiddetli rüzgâr ve eksi 30 derece koşullarında gerçekleştirildi. Atlamadan hemen sonra askerler, sanal rakiple çatışmaya girdi, adada bulunan eski hava alanının ele geçirilmesini gibi savaş oyunu gerçekleştirildi. Görev bir saat içinde yerine getirildi. Hava alanı, askerler ve ağır makineler taşıyan uçağı kabul etmeye hazırdı. Manevraların eşsizliğini, sadece ölçeği değil, adada üst düzey askeri komutanların varlığı da gösteriyor. Bu sembolik bir sinyal: Rusya, Kuzey Kutbu’ndaki çıkarlarını savunmaya hazır. Uluslararası oyuncuların bölgeye olan ilgisi gözle görülür derecede arttı. Toplumsal ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Müdürü Vladimir Yevseev şunu söyledi:

“Buzlar eridikçe, Kuzey Kutbu bölgesi, gemi seferleri için her geçen gün daha da erişilir bir hale geliyor. Rusya, Kuzey Deniz Yolu’nu hangi gemilerin kullanacağına ve diğer ülkelerin nasıl davranacağına kayıtsız kalamaz. Ülkemiz, burada güçlü bir birlik kurmak niyetinde değil, ancak Kuzey Kutbu’nda sağlam durmak istiyor. Yani hem askeri havaalanına, hem deniz üslerine, hem de gözetim merkezlerine sahip olmalı.”

Kotelnıy Adası’ndaki havaalanı ve üs, 20 yıldan fazla bir süredir metruk bir haldeydi. Geçtiğimiz sonbaharda onarılmaya başladı. Bu, Rusya’nın Kuzey Kutbu’nda kalıcı askeri varlık programının bir parçasıdır. Söz konusu, büyük askeri birliklerin konuşlandırılması için elverişli olmayan tüm bölgenin askerileştirilmesi değil. Her şeyden önce ayrı kilit tesisleri canlandırmaya ihtiyaç var, ihtiyaç doğduğu zaman askeri varlığı aniden arttırma olasılığını elde etmek için. “Voenno-Promışlennıy Kuryer” (Askeri endüstriyel kurye) gazetesinin Başyazarı Mihail Hodarönok’a göre, bu görev hava alanları, filonun üslendiği noktalarda küçük askeri birliklerin yardımı sayesinde çözülecek. Bu açıdan Kuzey Deniz Yolu yakınlarında bulunan Kotelnıy Adası’ndaki üssün önemi çok büyük olacak. Mihail Hodarönok şunu söyledi:

“Orada, muhtemelen, Radyo Teknik Birlik konuşlandırılacak. Kotelnıy Adası, hem Kuzey Kutbu’ndaki durumu gözetmek için hem de askeri kontenjanın yerleştirileceği bir yer olarak algılanıyor.”

Halihazırda Rusya’nın Kuzey Deniz Yolu iddiasına İsveç itiraz etmeye çalışıyor. Bu ülke, yolun ilk kez kendi misyonu tarafından kullanıldığını iddia ediyor. Aynı argümanları Norveç de kullanıyor. Pentagon ise Kuzey Kutbu’na ilişkin doktrin kabul ederek burada askeri varlığının arttırılması gerektiğini açıkladı.

Tüm bunlar, Kuzey Kutbu uğrunda mücadelenin durmadan geliştiğini sergiliyor. Doğrusunu söylemek gerekirse uzmanlar, bölgedeki askeri-siyasi durumun gerginleşebileceği olasılığını, en azından gözle görülür gelecek için, ihtimal dışı görüyor.