BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,93
ALTIN 2.423,22
HABER /  GÜNCEL

Rus ordusunun Suriye'de konuşlanmasına onay

Rusya parlamentosu'nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Putin'in Rus askerlerinin ülke dışında görevlendirilmesi talebini onayladı. Kremlin, kararın Suriye'de hava saldırıları düzenlenmesi için alındığını açıkladı.

Abone ol

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus askerlerinin ülke dışında görevlendirilmesi talebini onayladı.

Kremlin Özel Kalem Müdürü Sergey İvanov, karar sonrası, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Putin'den askeri destek istediğini açıkladı. İvanov, "Esad askeri yardım talebinde bulunmak için ülkemize başvurdu" dedi.

İvanov, parlamentonun kararının ise Rusya'nın kara birliklerinin Suriye'deki çatışmalara dahil olacağı anlamına gelmediğini, bu adımın hava operasyonlarıyla ilgili olduğunu söyledi.

Kremlin, bu talebin uluslararası hukuk kapsamında geçerli prensip ve normlarla uyumlu olarak yapıldığını belirtiyor.

TIKLAYIN - ABD: Suriye konusunda Rusya ile temel prensiplerde anlaştık

Parlamentonun onayı gerek

Rusya Anayasası'na göre devlet başkanı, Rus askerlerinin ülke dışında kullanımı için parlamentodan onay almak zorunda.

Vladimir Putin en son Rusya'nın Mart 2014'te Kırım'ı ilhak etmesinden önce parlamentodan bu onayı talep etmişti.

Putin'in bu adımı, Rus liderin ABD Başkanı Barack Obama'yla New York'ta BM Genel Kurulu'nda bir araya gelmesinin ve Suriye krizinin çözümünü ele almalarının hemen ardından gerçekleşti.

Kremlin, Putin'in dün akşam BM Güvenlik Konseyi yetkilileriyle bir toplantı yaptığını ve toplantıda "terörizmin ve radikalleşmenin ele alındığını" belirtti.

Bazı medya kuruluşları Rus jetlerinin Suriye'de halihazırda hava saldırılarına başladığını bildiriyor.

Ancak bu iddia Kremlin tarafından doğrulanmadı.