BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.437,39
HABER /  DÜNYA

Rus milletvekillerinden hodri meydan

Kırım nedeniyle bazı Rus diplomatlara karşı yaptırım kararı alan ABD ve Avrupa'ye rest tepki gösterdi.

Abone ol

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma milletvekilleri, ABD Başkanı Barack Obama ve Avrupa Birliği'nden (AB) Kırım'daki gelişmelerle ilgili oluşturulan yaptırım listesine kendilerinin de eklenmesini istedi. 

Duma'nın bugün yapılan oturumunda, 353 milletvekilinin oyuyla, Batı'nın bazı Rus diplomatlara yaptırım uygulaması kararıyla ilgili ortak açıklama metni kabul edildi.

Metinde,  yaptırım listesine, Duma'nın tüm milletvekillerinin de dahil edilmesi talep edildi. 

Birleşik Rusya Partisi Milletvekili Mihail Markelov, metinle ilgili şunları söyledi:

"Bugün hazırladığımız metin, şu şekilde anlaşılmalı: Bizim tutumumuz çok açık ve dürüst. Bizden olanlara asla ihanet etmeyeceğiz. Kırım'da yaşayıp Rusya ile birleşmek isteyenlere ihanet etmeyeceğiz. Amerikalılar'dan yaptırım listesine Duma'nın tüm milletvekillerinin dahil edilmesini teklif ediyoruz."  

- "Duma, Kırım halkının Rusya'ya bağlanma iradesini destekleyecek"

Kırım'daki durumla ilgili Duma Başkanı Sergey Narışkin ve meclisteki dört partinin başkanları tarafından sunulan açıklama metni 441 oyla kabul edildi. 

Kabul edilen metinle Duma milletvekilleri, Kırım halkının 16 Mart'ta düzenlediği fererandumla Rusya'ya bağlanma iradesini destekleyen görüş bildirdi.

Metinde, "Duma milletvekilleri geçiş sürecinde Kırım'ın sosyoekonomik kalkınmasına ve halkın refahının sağlanmasına katkıda bulunacak. Duma, Kırım'da yaşayan halkın etnik kökeni, dili ve dinine bakılmaksınız güvenliğinin sağlanmasına ve onların meşru hak ve özgürlüklerinin gözetilmesine katkıda bulunacak" ifadeleri yer aldı.