BIST 10.170
DOLAR 32,26
EURO 34,91
ALTIN 2.437,67
HABER /  DÜNYA

Rumlardan PKKya destek!

KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın BM'ye sunduğu rapor Rumlar ile PKK'nın ilişkisini belgeledi

Abone ol

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığı'nın geçtiğimiz ay Birleşmiş Milletler'e (BM) sunduğu Rum Yönetimi'nin terör örgütü PKK'ya verdiği desteği ortaya koyan belge, açıklama ve fotoğraflardan oluşan dosyanın içeriği kamuoyuna açıklandı.

Dosya, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan'ın, üzerinde Kıbrıs pasaportu ile yakalanmasının ardından yaşanan süreçle ilgili bilginin yanı sıra, Rum yönetimi yetkililerinin terör örgütü PKK ile yakın ilişkilerini gösteren açıklamaları ve faaliyetlerini, Güney'deki PKK varlığını gösteren belge ve fotoğrafları içeriyor.

BM'ye yazılan ve dosyayla birlikte sunulan mektupta, terör örgütü PKK lideri Öcalan'ın 15 Şubat 1999'da Nairobi, Kenya'da yakalandığında üzerinden sözde "Kürdistan'la Dayanışma Derneği" Başkanı Lazaros Mavros adına düzenlenmiş bir Rum Yönetimi pasaportu çıktığı hatırlatılıyor.

Mektupta, Rum yönetimi yetkililerinin kısa bir soruşturmanın ardından Mavros aleyhine herhangi bir yasal işlem başlatmamaları, soruşturmayı sona erdirmeleri ve bugüne kadar bu olayın üzerine gidip açıklığa kavuşturmamaları eleştiriliyor. Zamanın başsavcısının, Mavros'un konuşmama hakkını kullandığını, Kıbrıs'taki soruşturmanın sona ermiş olduğunu ve olayın açıklığa kavuşması için Kıbrıslı uzmanların Türkiye'ye gidip Öcalan'ın üzerinden çıkan pasaportu incelemeleri gerektiğini söylediği hatırlatılan mektupta, bunun o günün şartlarında mümkün olmadığını ve Rum yönetiminin, bu bahanenin ardına saklanarak bugüne dek sorumluları adalet önüne çıkarmaktan kaçındıkları aktarılıyor. Soruşturmanın bir çırpıda kesilip atılması bir yana, Rum yönetimi siyasilerinin, kendi pasaportlarını seve seve Öcalan'a verebileceklerini açıkladıklarına dikkat çekilen mektupta, Rum Meclis Başkanı Spiros Kipriyanu, AKEL lideri Dimitris Hristofyas ve EDEK Başkanı Vasos Lisarides'in açıklamaları örnek olarak gösteriliyor. Zamanın Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulides'in ise "Kıbrıs, Kürtler'in özgürlük, insan hakları ve kültürel kimlik mücadelesini desteklemektedir" dediğine işaret ediliyor. Dönemin Rum Yönetimi Sözcüsü Hristos Stilyanides'in ise PKK'yı terörist örgüt olarak görmedikleri açıklamasının altı çiziliyor.

Dosyada yer alan ve Rum tarafının terör örgütü PKK'ya verdiği desteği açık şekilde ortaya koyan bir başka dikkat çekici bilgi ise 18 Şubat 1999'da Rum Meclisi'nin, oybirliğiyle, Öcalan'a şartsız destek beyan eden ve tutuklanmasını "kışkırtıcı ve kabul edilmez" diye nitelendiren bir karar geçirmiş olması. Mektuba göre, Kiprianu da, aynı günlerde, Uluslararası Parlamentolar Birliği ve Avrupa Birliği üye ülkelerinin meclislerine "Öcalan'ın yasadışı kaçırılması, ele geçirilmesi ve tutuklanması" konusunda bir mektup yazdı.

KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın terör örgütü PKK-Güney Kıbrıs işbirliği dosyasında, AKEL lideri Hristofyas, dönemin EDEK lideri Lisarides ve DIKO Başkan Yardımcısı Nikos Kleantos'un da aralarında bulunduğu Rum politikacıların, Elefteriya Meydanı'nda Öcalan'ın tutuklanmasını protesto etmek için açlık grevi yapmakta olan Kürtleri ziyaret ederek destek bildirdiklerinin kanıtları da bulunuyor. Dosyada, protestocuları ziyareti sırasında bir konuşma yapan Hristofyas'ın, Öcalan'ın "bir terörist değil, bir özgürlük mücadelesi lideri" olduğu yönündeki açıklamalarına da yer veriliyor. Dönemin ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kıbrıs Özel Temsilcisi Thomas Miller'in, resmi bir ziyaret sırasında, o zamanki Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides'ten, Öcalan ve terör örgütü PKK'yı desteklemekten kaçınmasını rica etmesi de dosyadaki güçlü kanıtlardan biri.

AKEL'İN ROLÜ

Dosyadaki en dikkat çekici ayrıntılar arasında, AKEL'in, 1998 yılının Kasım ayında dönemin İtalyan Başbakanı Massimo D'Alema ve Adalet Bakanı Oliviero Dilibero'ya, Öcalan'ın serbest bırakılması için bir mektup yazmış olması, Rum Meclis Başkanı Spiros Kipriyanu'nun ise yine 1998 yılının Kasım ayında, zamanın İtalyan Meclis Başkanı Luciano Violade'ye bir mesaj göndererek Öcalan'ın serbest bırakılması için gücünü kullanmasını rica etmesi var.

Dosyada, Rum Yönetimi'nin terör örgütü PKK'ya desteğini gösteren bir başka bilgi ise, "Sürgündeki Kürt Parlamentosu"ndan bir delegasyonun Rum Meclisi'nin resmi davetlisi olarak Kasım 1997'de Kıbrıs'a gelmesi, Kipriyanu ve Hristofyas gibi siyasetçilerle görüşmesi, ve Rum Meclisi ve "Sürgündeki Kürt Parlamentosu"nun, işbirliği ve ilişkileri geliştirmek için ortak bir komite kurma kararları. Dosyada, Öcalan'ın, 1996 yılının Eylül ayında Fileleftheros gazetesinde yayınlanan bir röportajında yer alan ifadelerinin de, Rum Yönetimi ve terör örgütü PKK işbirliğini göstermesi açısından önemine değiniliyor. Röportajda Öcalan, Rum kayıp şahısların bir bölümünün akıbetinin ortaya çıkarılması için Türkiye hapishanelerinde yeni bir araştırma başlatmak üzere emir vereceğini söylüyor. Dönemin Rum İnsani İşlerden Sorumlu Komisyon Üyesi Takis Hristopulos ise Öcalan'a teşekkür ediyor ve topun artık Rum Dışişleri'nde olduğunu, onların Öcalan ile bağlantıya geçip bu çalışmayı koordine etmesi ve yürütmesi gerektiğini söylüyor.

Dönemin Rum Enformasyon Dairesi Türk Masası Şefi Theofilos Georgiades'in, terör örgütü PKK ve Öcalan ile çok yakın bir ilişki içinde olduğunu, hatta PKK'nın karar verme mekanizmalarında önemli rol oynadığını kanıtlayan günlüğü, Cumhurbaşkanlığı dosyasında bulunan önemli belgeler arasında. Belgeler arasında Georgiades'in Öcalan ile birlikte çekilmiş fotoğrafları da var.

Dosyada yer alan diğer önemli kanıtlar ise sözde "Kürdistan Kültür Derneği"nin, üyelerine, üzerinde terör örgütü PKK ve Rum bayraklarının bulunduğu ve Rum Yönetimi'nce tanınan üyelik kartları vermesi ve terör örgütü PKK'nın silahlı kolu olan ERNK'nın Güney'de PKK için düzenli olarak maddi yardım kampanyaları düzenlemesi ve Kuzey'deki Kürtlerle bağlantıya geçmeye çalışması olarak gösteriliyor.

"KIBRIS, TERÖR ÖRGÜTÜ PKK İÇİN CENNET"

Dosyada yer alan diğer bilgiler arasında ise, 2001 yılının Mart ayında Rum kesiminin bütününde, "Kürdistan'daki savaşta yaralananlar" için bir mali yardım kampanyasının yürütülmüş olması ve 2006 yılının Mart ayında, Tüm Kıbrıs İşçi Sendikaları Federasyonu PEO'nun Limasol'daki "Kürt savaşçılar" ile ortak bir kan bağışlama kampanyası düzenlemesi var. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2005 Terörizm Raporu'ndan bazı bölümlere de yer verilen raporda, Kıbrıs'ın terör örgütü PKK için bir cennet haline gelmiş olduğu belirtiliyor ve PKK'nın Kıbrıs'ın iki tarafında da aktif varlığı olduğu aktarılıyor. Rum tarafının yasal düzenlemelerinin ise, terörist faaliyetlerin araştırılması ve kovuşturulmasında yetersiz kaldığının altı çiziliyor.

Cumhurbaşkanlığı'nın dosyaya ek olarak BM'ye sunulan belgeler arasında, Abdullah Öcalan'ın yakalandığında üzerinden çıkan Kıbrıs Pasaportu'nun kopyası, sözde "Kürdistan Dayanışma Derneği"nin üyelerinden topladığı aidat karşılığında verdiği makbuz, sözde "Kürdistan Kültür Derneği" tarafından üyelerine verilen ve üzerinde terör örgütü PKK ve Rum bayrakları olan ve Rum Yönetimi'nce tanınan kimlik, ve ERNK tarafından para toplamak amacıyla dağıtılan bir kupon var. Kuponda "Türk devletinin barbarlıklarına karşı PKK savaşçılarını ekonomik olarak destekleme kampanyası" yazıyor. Eklerden bir diğeri ise Güney Kıbrıs'taki ERNK tarafından Kuzey'deki bir Kürt'e gönderilen bir not. Notta, "Haci hevaldeki malzemeyi teslim alınız ve sizde kalsın. Bu alacağınız malzemeyi iyi koruyunuz. Ne zaman gerekirse tekrar sizden alırız. Yani malzemenin sorumlusu sizsiniz. Şehitlerimize bağlılık ve Başkan APO'ya bağlılık demek değerlerimizi korumak demektir" yazıyor. Ekler arasında ayrıca, terör örgütü PKK'nın Rum tarafındaki ofislerinin resimleri ve terör örgütü PKK'nın son yıllarda Güney Kıbrıs'ta gerçekleştirdiği eylemlerin fotoğrafları yer alıyor.