BIST 10.225
DOLAR 32,22
EURO 34,65
ALTIN 2.394,16
HABER /  DÜNYA

Rum tarafına barış çağrısı

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Washington’dan Rum tarafına barış çağrısı yaptı. Küçük, “Artık barış zamanı gelmiştir hatta geçiyor. Buradan bir...

Abone ol

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Washington’dan Rum tarafına barış çağrısı yaptı. Küçük, “Artık barış zamanı gelmiştir hatta geçiyor. Buradan bir kez daha Rum tarafına barış elimi uzatıyorum. Gelin 2013’ü çözüm yılı yapalım” dedi.
Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin çalışma yemeğinde konuşan KKTC Başbakanı İrsen Küçük, uluslararası toplumu ise Rum tarafını bir an önce masaya dönme konusunda ikna etmeye çağırdı. Başbakan Küçük, Washington’daki temasları çerçevesinde Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi’nin düzenlediği çalışma yemeğine katıldı. Asamble üyelerine yönelik bir konuşma yapan Küçük, Kıbrıs sorununda gelinen aşamayı anlattı. İrsen Küçük, 50 yıldır devam eden Kıbrıs sorununda, Kıbrıs Türk toplumunun ortaya konan uzlaşı arayışlarına hep pozitif yaklaşırken, Rum tarafının negatif tutumu nedeniyle bir sonuca ulaşılamadığına işaret etti. Küçük, “Geçen 50 yıldan sonra Ada’da artık iki devlet var. Ada’nın üzerinde mutabık kalınan iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasi eşitliğe dayalı federal bir yapı içerisinde yeniden birleştirilmesi, Rum yönetiminin haksız yere tüm adanın yasal hükümeti olarak kabul edilmesi nedeniyle gösterdiği isteksizlik yüzünden maalesef mümkün olamamaktadır” dedi.

“ÇÖZÜM İÇİN ARTIK ZAMAN GELDİ HATTA GEÇMEKTE”
Çözüm zamanının geldiğine dikkat çeken Başbakan Küçük, “Kıbrıs sorununun çözümü için artık zaman gelmiş hatta geçmektedir. Kıbrıs Türkleri bir 50 yıl daha beklemek ve her gün ihlal edilen haklarına seyirci kalmak niyetinde değildir. 2008 yılında BM tarafından başlatılan son görüşme süreci de Rum tarafının isteksizliği ve kendi iç meselelerine dayandırdıkları bahaneler yüzünden ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır” diye konuştu.
Başbakan Küçük, Kıbrıs sorununun çözümü ile yakından ilgilenen devletlerle kuruluşların, Rum Yönetimi’ni görüşme masasına zaman geçirmeksizin oturmaya ve iyi niyetle görüşmeye başlamaya ikna etmesi gerektiğini vurguladı. Başbakan Küçük, şöyle konuştu:
“KKTC Başbakanı olarak bu platformdan bir kez daha Rum tarafına barış elini uzatıyorum. Taraflarca kabul edilmiş BM parametreleri çerçevesinde Kıbrıs’ı federal bir çatı altında birleştirilebilir ve halen büyük sarsıntılar geçiren Doğu Akdeniz barışına, Türk-Yunan ilişkilerine ve değerlerini içtenlikle paylaştığımız batı dünyasının siyasi ve ekonomik yapısına ve NATO çerçevesinde güvenliğe katkıda bulunabiliriz.”
Başbakan Küçük konuşmasında Rum Yönetimi’ne, Hidrokarbon kaynakları konusunda tek yanlı girişimlerine son verme çağrısı yaptı.
Küçük, bu tür çalışmaların Ada’da bir çözüme ulaşıldıktan sonra yapılması gerektiğini söyledi.
(İHA)