BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
HABER /  DÜNYA

Rum Başpiskoposu'ndan olay sözler

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'un Apostolos Andreas Manastırı'nın restorasyon hakkında söyledikleri tartışılıyor.

Abone ol

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'un "Manastır'ı Türkler onaracağına, Manastır'ın yıkıldığını görmeyi tercih ederim" sözleri Kıbrıs'ta olay oldu. Hrisostomos'un sözlerine ise cevabı AB Bakanı Egemen Bağış verdi!

KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın kararıyla Karpaz’daki Aziz Andreas Manastırı’nın Türkiye’nin finansmanıyla KKTC tarafından restore edilmesi kararından sonra Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos’un sözleri tartışma yarattı.
 
KKTC, Hz. İsa’nın 13 havarisinden Aziz Andreas’ın bakımsızlıktan yıkılmak üzere olan Karpaz burnundaki tarihi manastırını kurtarmak amacıyla tek yanlı olarak restorasyona başlayacağını açıkladı. Rum Başpiskopos Hrisostomos karara sert bir tepki göstererek, “Türkler yapacaksa, yıkılsın daha iyi” dedi.
 
Rum Başpiskopos, daha önce de “Bizim malımız bize iade edin tamir ederiz” diyerek restorasyona itirazda bulunmuştu. 
 
BM Kalkınma Programı (UNDP) aracılığıyla restorasyonu gündeme gelmesi ile de kilise, “Hıristiyanlık mimarisini bilen bir kuruluş yapmalı” diye itiraz etti. 
 
EGEMEN BAĞIŞ'TAN CEVAP GEÇİKMEDİ
 
Başpiskopos'un sözlerine tepki gösteren AB Bakanı Egemen Bağış, "Orası yıkılırsa bilsinler ki kendi başlarına yıkılır. Oranın enkazının altında kendileri kalır. Bir kez daha anlaşıldı ki Rum yöneticilerinin nefreti bizim hoşgörü denizimizde boğulur. Rum yöneticiler bakar, Türkler yapar...” dedi.