BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,17
HABER /  DÜNYA

Ruhani'den gazeteci tutuklamalarına tepki

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran'da son günlerde gazetecilere yönelik tutuklamalara karşı tepki gösterdi.

Abone ol

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkedeki bazı muhafazakarların, dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in "ABD ülkeye nüfuz etmek istiyor" sözlerini gazetecileri tutuklamak için bahane olarak kullandıklarını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Ruhani, kendi sosyal medya hesabında paylaştığı bir videoda dün toplanan Bakanlar Kurulu'ndaki sözlerine yer verererek son günlerde ülkede gazetecilere yönelik tutuklamaları eleştirdi.

Ruhani, bazı muhafazakarların Hamaney'in "nüfuz" uyarısını kendi çıkarları doğrultusunda kullandıklarını öne sürerek, "İnsanları asılsız iddialarla tutuklayıp haklarında dosya hazırlamayalım. Kişilerin "nüfuz" kavramını kendi menfaatleri doğrultusunda kötüye kullanmasına izin vermeyelim" dedi.

Ruhani, dün başkent Tahran'da katıldığı bir programda da bu konuya değinerek, "Umut ederim, kimse 'nüfuz' kavramını karşı olduğu taraf için kullanmaz. Halk olan biteni dikkatle izliyor. Seçimlerde olduğu gibi gerektiği yerde de yüksek bir katılımla görüşünü açıklıyor" ifadelerini kullanmıştı.

İran'ın önde gelen gazetecilerinden eski İslami İrşad ve Kültür Bakan Yardımcısı İsa Seherhiz ve İhsan Mazenderani ile ismi açıklanmayan 3 gazeteci bir kaç gün önce istihbarat ve emniyet güçleri tarafından tutuklanmıştı. 

Gazetecilerin neden tutuklandığına ilişkin henüz resmi açıklama yapılmadı ancak İran'daki bazı haber kaynakları, Seherhiz'in "Rejime karşı propaganda yürütmek ve dini lider Hamaney'e hakaretten", Mazenderani'nin ise "güvenlik gerekçesiyle" tutuklandığını iddia etmişti.