BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

RTÜK'ün yeni üyesi ezber bozdu!

RTÜK'ün yeni üyelerinden Prof.Dr. Korkmaz Alemdar RTÜK'le ilgili ezber bozdu

Abone ol

RTÜK'ün yeni üyelerinden Prof.Dr. Korkmaz Alemdar RTÜK'le ilgili ezber bozdu. RTÜK'ün sürekli "göreve çağırılmasından" rahatsızlığını belirten Alemdar "RTÜK hoşa gitmeyen yayınların takipçisi değil!" dedi. İşte Alemdar'ın çok konuşulacak sözleri...


Gençlik dizisi olarak tanımlanan "Küçük Sırlar" dizisine aileler tepki gösterdi. Dizide gençlerin aşırı alkol tüketimi ve evlilik dışı ilişki yaşamaları şikayet konusu oldu. RTÜK Üst Kurul Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar medya okuryazarlığı dersinin önemine vurgu yaparak "Hoşa gitmeyen, aile yapısına aykırı olduğu düşünülen programların yasaklanmasını sağlamaya çalışmak çocuklarımızın geleceği açısından yanıltıcı olur. Düşünce ve ifade özgürlüğünden vazgeçemeden farklılıkların tartışılmasını öğrenmek zorunda olduğumuzu dikkate almalıyız. Yurttaşlar hoşlarına gitmeyen, çocukları için zararlı olduğunu düşündükleri programları izlememeyi düşünmek durumundadırlar" dedi.

Vatandaşlar televizyonlarda yayınlanan dizilere yönelik şikayetlerini Tüketici Platformu Sikayetvar.com ile ilettikleri maillerle iletmeye devam ediyor. Son dönemde ise gençlik dizilerine ilişkin şikayetlerin artması ile de RTÜK Üst Kurul Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar Sikayetvar.com'a yaptığı açıklama RTÜK'e ile gelen şikayetleri değerlendirdi.

RTÜK'ten Siyasilere Cevap

Televizyonlarda yayınlanan dizilere ilişkin şikayetlerin arttığına ve vatandaşların, siyasetçilerin dizilere olan tepkilerini dile getirdiklerine dikkat çeken Prof. Dr. Alemdar, son dönemde öne çıkan şikayetleri şöyle ifade etti.

"Yurttaşlar, siyasetçiler tepkilerini dile getiriyorlar ve RTÜK'ü harekete geçmeye çağırıyorlar Bunun en önemli örneği Muhteşem Yüzyıl dizisi oldu. Bülent Arınç'ın 'Diziyle ilgili şikayetleri süratle dikkate alacağımızı ve kanun çerçevesinde gereğini yapacağımızı söyleyebilirim' sözleri RTÜK'ün diziyi cezalandırma kararını siyasetin baskısıyla aldığı yönünde yorumlara yol açtı. 31 Ocak tarihli gazetelerde bu kez Mehmet Ali Şahin'in bir sigorta şirketinin reklamı dolayısıyla RTÜK'ü göreve çağırdığını okuduk. Reklamın hırsızlığı bir meslek gibi gösterdiğini düşünen Meclis Başkanı 'Buna nasıl izin verilir?' diye sorup RTÜK'ü göreve çağırdı."

"Beğenmeyince 'Yasaklayın' Demek Doğru Mu?"

Televizyon seyircilerinin yayınlanan programlardan neyi izleyip neyi izlemeyeceğine karar vermesini öğrenmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Alemdar, "Şikayette bulunanlara 'Beğenmiyorsanız izlemeyin; neden hem merak edip izliyor sonra da bu ne biçim şey diye şikayet ediyorsunuz' denebilir. Ama demokratik olma çabasında olan bir toplumda yurttaşların ilgili, bilgili ve sorumluluk duygusu taşıyan bireyler olması isteniyorsa onlara 'Sana ne, ne karışıyorsun, işine bak!' demek doğru olmaz. Peki ekranda gördüğünü beğenmeyince 'Bunu yasaklayın!' diye çağrıda bulunmak, baskı yapmak doğru mudur?

Dünyanın her tarafından işbirliği çağrıları geliyor. Ekonomide, sağlıkta, eğitimde, kültürde herkesin gelişime katkıda bulunması isteniyor. Türkiye tarihinin hiçbir döneminde görülmediği biçimde kültür ürünleri ihraç ediyor. Bunun içinde televizyon dizileri de var. Bu dizilerde anlatılanların Bulgar, Arnavut, Makedon, Mısır, Libya hatta Rus toplumlarının değerleri ile uyuştuğu öne sürülebilir mi? Genel olarak beğendikleri için keyifle izliyorlar ve yenilerini bekliyorlar. Tıpkı bizim yaptığımız gibi. Biz de Batı toplumlarında insanların nasıl yaşadığını, nasıl eğlendiğini, neye gülüp neye ağladığını onların ürettikleri dizilerden izliyoruz. Fazla seçeneğimiz olmadığı için ne yazık ki televizyona fazla bağımlıyız. Ama bunların içinde neyi izleyeceğimizi seçmeyi öğrenmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Küçük Sırlar" Şikayetleri

Prof. Dr.Alemdar, "Küçük Sırlar" adlı televizyon dizisinin siyasetçilerinin dikkatini çekmemiş olabileceğini ileri sürerek diziye vatandaşlardan gelen şikayet oranlarını "Yurttaşlar dizi Kanal D'de yayınlanırken telefonla 415, web aracılığı ile 1,311 şikayette bulunmuşlar. Dizi Star Tv'ye geçince şikayetler sürmüş; sayılar 125 ve 387. Dizinin aldığı toplam şikayet 2, 238" olarak açıkladı.

 
Dizinin konusu gençler olduğu için daha fazla önem kazandığını belirten Prof. Dr. Alemdar, şikayetleri önlemek için yapılabilecekleri "Konu çocuklar ve gençler olunca daha da önem kazanıyor. Onları nasıl koruyacağız? Yasakla mı yoksa iyiyi kötüyü birbirinden ayırt edebilen bir kuşak yetiştirerek mi? Eleştiri konusu olabilecek her türlü düşünceyi yasaklamak yerine tartıştırarak mı? Bu vesileyle Medya Okuryazarlığı dersini hatırlamakta yarar olabilir. Bu ders iletişim araçlarının neyi nasıl yaptığını, neden yaptığını tartışmak, öğrencilere seçim yapmayı öğretmek için okutulmuyor mu? Bunları ihmal ederek hoşa gitmeyen, aile yapısına aykırı olduğu düşünülen programların yasaklanmasını sağlamaya çalışmak çocuklarımızın geleceği açısından yanıltıcı olur. Düşünce ve ifade özgürlüğünden vazgeçemeden farklılıkların tartışılmasını öğrenmek zorunda olduğumuzu dikkate almalıyız" şeklinde sıraladı.

"RTÜK Hoşa Gitmeyen Yayınların Takipçisi Değil"

RTÜK'ü sürekli göreve çağıranlara karşı ise Prof. Dr. Alemdar şu şekilde yanıt verdi:

"Televizyonların eleştiri konusu olabilecek yayınları konusunda RTÜK'ü sürekli olarak göreve çağırmanın yanlış olduğunu düşünme zamanı gelmiştir. RTÜK yurttaşların hoşuna gitmeyen programların bekçisi olmak için kurulmamıştır. Yurttaşlar hoşlarına gitmeyen, çocukları için zararlı olduğunu düşündükleri programları izlememeyi düşünmek durumundadırlar. RTÜK yurttaşlar için çok daha önemli görevleri yerine getirmek zorundadır. Frekans planlamasının yapılması bunlardan biridir. RTÜK'ü baskıyla şikayetleri izleme kurulu haline getirmeye çalışmak yerine radyo televizyon düzenini kuran bir kurul olmasını sağlamak daha iyidir. "