BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,80
ALTIN 2.400,78
HABER /  MEDYA

RTÜK’te başkanlık için derin kulis

RTÜK Başkanlığı için CHP MHP’yi ‘dönüşümlü başkanlık’ formülü ile ikna etmeye çalışıyor. HDP’li üye Öngel, başkanın muhalefet bloğundan çıkması gerektiğini düşünüyor.

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) başkanlığı seçiminde TBMM Başkanlığı seçimi ve koalisyon arayışlarına benzer bir tablo sözkonusu. Ak Parti, CHP, MHP ve HDP kontenjanından seçilen üyeler başkan seçilebilmek için yoğun kulis faaliyeti yürütüyor.

Milliyet'in haberine göre, AK Parti kontenjanından seçilen üyeler kendi içinden çıkartacakları adayın arkasında durmayı planlarken, muhalefet bloğunda yoğun temas sürüyor. CHP, koalisyon arayışlarında olduğu gibi MHP’ye, “dönüşümlü başkanlık” formülü götürdü. MHP kontenjanından seçilen üyeler ise ilk etapta hiçbir pazarlığa girmeden başkanlığın kendilerinde kalmalarını istiyor. Ancak CHP’nin dönüşümlü başkanlık formülüne ise “ilk dönem başkanlık bizde kalırsa” şartıyla sıcak bakıyor.

Her ne kadar özerk olsa da RTÜK’te başkanlık seçimi stratejileri parti politikaları doğrultusunda kuruluyor. Kulislerde RTÜK başkanlığı seçiminin Meclis Başkanlığı seçimi ve koalisyon arayışlarıyla benzediği dile getiriliyor. Ak Parti kontejanından seçilen üyeler kendi içinde çıkaracakları adayın arkasında durmayı planlıyor. İlhan Yerlikaya’nın başkanlık için aday olacağı dile getiriliyor. Ancak Yerlikaya’nın 9 üyenin 5’nin oyunu alması beklenmiyor.

CHP kanadında ise derin strateji izleniyor. Ali Öztunç adaylığını açıklarken, başkan seçilebilmek için birçok dengeyi bir arada kurmayı hedefliyor. Meclis Başkanlığı seçiminde olduğu gibi HDP’nin oyunu almak için temas yürüten Öztunç, MHP’ye ise dönüşümlü başkanlık önerisinde bulunuyor. Öztunç, zor gözükse de muhalefet bloğunu ikna etmesi halinde RTÜK başkanlığı için yakın isim olarak görülüyor. CHP, Meclis Başkanlığı seçiminde olduğu gibi Ak Parti ve MHP’nin birlikte hareket etmesi ihtimalini de masaya yatırmış durumda. CHP kontenjanından seçilen Süleyman Demirkan, “RTÜK’ün yeniden organize olması için başkanın muhalefet partileri kontenjanından seçilen üyeler arasında seçilmesi gerekiyor. RTÜK Başkanı’nın AKP’den olmaması lazım. MHP’nin Meclis Başkanlığı’nda olduğu gibi bir yanlışa burada imza atmaması lazım” diyerek hassasiyetlerini dile getiriyor.

DÖNÜŞÜMLÜYE SICAK

MHP kontenjanından seçilen ve başkanlığa aday olan deneyimli üye Esat Çıplak ise başkanlığın kendilerinde kalması gerektiğine inanıyor. Ak Parti, CHP ve HDP ile görüşmeler yürüten Çıplak, dokuz üyenin tamamının oyunu alabileceğini düşünüyor.

Çıplak, RTÜK başkanlığı seçiminin siyasi partiler üstü bir düzeyde ele alınarak sonuçlandırılması gerektiğini belirtirken, “Devlet sistematiği içinde konunun ele alınarak RTÜK’ün saygınlığını yeniden sağlamak, sektörle kurum arasında iyi ilişkiler geliştirmek ve bunu üst seviyeye çıkarmak benim asıl derdim” diyor. Çıplak, CHP’den gelen dönüşümlü başkanlık konusunda ise, “vermeyi düşünen, alabilir” diyerek kapıyı aralık bırakıyor. MHP, dönüşümlü sistemde ilk etapta başkanlığın kendilerine verilmesi halinde bu formüle sıcak bakıyor.

HDP kontejanından seçilen üye Ersin Öngel ise yarışa girmezken muhalefet blokundan bir adayın başkanlık koltuğuna oturması gerektiğini düşünüyor. HDP, bu yarışta CHP’ye yakın duruyor.

İLK TURDA SONUÇ ÇIKMAYACAK

RTÜK’te yarın yapılacak başkanlık seçiminden sonuç çıkması beklenmiyor. Her partinin üyeleri kendi adaylarının arkasında duracağı için ilk seçimde herhangi bir adayın dokuz üyeden beşinin oyunu alma olasılığı sıfır olarak görülüyor. Mevzuatta dokuz üyenin beşinin oyunu alan başkan seçileceği hükmü bulunduğu için bu sayı bulunana kadar seçim yapılacak. O açıdan eğer bir uzlaşma yaşanmazsa RTÜK seçimlerinin bu hafta içinde sonuçlanması ihtimali zayıf görünüyor.