BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

RTÜK çocukları uykuya çağırıyor

Televizyonlarda, çocuklara uyku saatini hatırlatacak film ve alt yazı yer alacak.

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) girişimiyle bir dönem usta sanatçı Adile Naşit'in ''Uykudan Önce'' programına benzer bir biçimde çocuklara televizyon ekranlarından uyku saati hatırlatılacak. Ekranlarda her akşam saat 21.30'dan itibaren yer alacak çocuklara yönelik spot film ve alt yazı yer alacak.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, çocuklar üzerinde televizyon yayınlarının olumsuz etkilerinin televizyonların daha çok izlenirlik elde etmek için belli programlarda belli hassasiyetleri bazen gösteremediklerini söyledi.

Bu durumun da çocukların ekran karşısında oldukları saatlere rastladığında çocuklar üzerinde olumsuz etkiler meydana gelebildiğini ifade eden Dursun, ''Bütün dünyada televizyon yayınlarının çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirebilmek amacıyla belli programlar uygulanıyor. 'Artık televizyonları yasaklayalım, madem ki olumsuz etkileri var' deme şansınız yok. Çünkü televizyon, artık vazgeçilmez bir kitle iletişim aracı. Ama çocuklarımız da bizim geleceğimiz'' dedi.

Dursun, çocukların ahlaki, fiziki, psikolojik ve sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek türdeki yayınların çocukların ekran karşısında oldukları saatlerde yayınlanmamasının, hem ulusal hukukta, hem de uluslararası düzenlemelerde vazgeçilmez bir kural haline geldiğini kaydetti.

Dursun, "21.30'da artık çocukların yatağa girdiklerini, ekran karşısında olmadıklarını var sayıyoruz. Şimdi bir hazırlık yaptırıyoruz, saat 21.30 sıralarında televizyon ekranlarında 'Haydi çocuklar sizin uyku vaktiniz geldi, ekran karşısından kalkın' denilecek, her akşam tekrarlayacak televizyonlar. Sanıyorum da hoş bir espri olacak ve böylece çocuklarımız üzerinde televizyonun olumsuz etkilerini azaltma noktasında bir hoş bir sürpriz olacak sanıyorum" dedi.

RTÜK, çocuklara yatma saatinin geldiğini hatırlatan bir spot film ve alt yazı için girişimde bulundu.

Tüm televizyon kanallarında yayınlanacak spot film ve alt yazı uygulamasının, yayıncı sorumluluğu kapsamında TVYD tarafından hazırlıkları sürdürülüyor. Birkaç ay içerisinde hayata geçirilmesi beklenen uygulama ile çocukların geç saatlere kadar televizyon karşısında kalmalarını ve yayınlardan olumsuz etkilenmelerini önlemeyi amaçlanıyor. Uygulamayla aynı zamanda ebeveynlerin çocuklar üzerindeki kontrolünün artırılması hedefleniyor.