BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Ronaldo nasıl durdurulur?

Real Madrid'in Manchester United ile yarın deplesmanda oynayacağı Şampiyonlar Ligi maçında tüm gözler Ronaldo'da olacak. Peki Ronaldo'yu durdurmak mümkün mü? Geçmişte Ronaldo'ya karşı oynayan defans oyuncusu Graeme Murty BBC'ye anlattı.

Abone ol

Real Madrid'in ünlü yıldızı Cristano Ronaldo, yarın eski takımı Manchester United'a karşı Old Trafford'da sahaya çıktığında gözler üzerinde olacak.

28 yaşındaki golcü, United formasıyla 117 gol attıktan sonra, 2009'da 80 milyon sterlin gibi rekor bir fiyata İspanyol devine transfer olmuştu.

Ronaldo Real Madrid formasıyla çıktığı 184 maçta, 185 gole imza attı. Bunların 30'unu da, çıktığı 35 Şampiyonlar Ligi maçında kaydetti.

Peki Ronaldoyu durdurmak mümkün mü? Mümkünse de, nasıl?

Reading'in eski sağ beki Graeme Murty, 2006 ve 2008'de Ronaldo'ya karşı oynadı ve Portekizli yıldız, bu maçlarda dört gol attı.

Şu anda Southampton'da antrenörlük yapan Murty, deneyimlerini BBC'ye anlattı.

Göz korkutucu bir deneyim

Ronaldo, çok yönlü yetenekleri nedeniyle, kesinlikle karşılaştığım en zorlu rakipti. Çabuk, güçlü, her iki ayağına da hakim ve hava toplarında etkiliydi. O kadar çok farklı yeteneği var ki, birini engelleseniz, diğerleriyle saldırıyordu.

Ronaldo'ya karşı oynamak, her savunmacı için göz korkutucu bir deneyim, çünkü kariyeriniz boyunca görüp görebileceğiniz en yetenekli oyuncuya karşı oynadığınızı biliyorsunuz.

Sadece yetenekleri de değil, futbol zekası da korkutucu. Bence oyun sırasında rakibinin 'profilini', dünyadaki herkesten daha iyi çıkartıyor. Karşılaştığı savunmacıları çabuk bir şekilde değerlendiriyor, güçlü ve zayıf yanlarını görüyor ve bunlardan faydalanıyor.

Bazı savunmacılar, yaratıcı oyunculara karşı fizik gücünü kullanır. Maçın başındaki bir kaç müdahale, rakibinize neye karşı oynadığını hatırlatmak içindir. Ama işte bu, Ronaldo söz konusu olduğunda çok kötü bir fikir.

Ronaldo'ya karşı ilk kez oynadığım maçtan önce İskoç milli takımından arkadaşım Darren Fletcher ile konuşmuştum. Bana tek bir tavsiye verdi: "Ronaldo'ya tekme atma. Tekme atarsan sinirlendirirsin ve oyunun geri kalanında elinden geldiğince seni küçük düşürmeye çalışır. Sana işkence yapar ve futbol oynadığına pişman etmeye çalışır" dedi.

O maçı çok iyi hatırlıyorum. Kevin Doyle bir penaltı atmıştı ve son 20 dakikaya önde girmişti. Ama sonra Ronaldo sol kanatta topu aldı ve bana doğru koşmaya başladı. İlk kez yeterince çabuk olamamıştım. Tabi beni geçti ve sol alt köşeye topu vurup, beraberlik golünü attı.

Yarım saniye geç kalmıştım. Ama o yarım saniye Ronaldo'ya yetti.

Topla oynamasına izin verme

Ronaldo'ya karşı ilk yapmanız gereken şey, pas alabileceği kanalları kapatıp, topa sahip olmasına izin vermemek. Bu çok zor, çünkü tüm sahayı dolaşıyor.

Yani, topu ele geçirdiğinde hayatını zorlaştırmak gerek.

İlk savunma hattını çalımlar ya da çabuk verkaçlarla geçiyor.

Dolayısıyla etrafını birkaç savunma hattıyla çevirmek lazım. İlk müdahaleyi yapan savunmacı, Ronaldo'yu savunmanın kontrolündeki alanlara doğru itmeli.

Savunmacılar, Ronaldo'nun sahanın bazı kesimlerini kullanmasına izin verebilir. Size çok zarar veremeyeceği geniş alanlarda. Gitmek istediği yerlere, yani kale sahası ve çevresine gitmesine izin vermediğinizden emin olmalısınız. Savunmayı geriye doğru çekilmeye zorlarsa, iki seçeneğiniz kalır, ya faul yapacaksınız, ya da birinin onu yakalayabilmesini umacaksınız.

Ronaldo'ya karşı en başarılı mücadelemi 2007-2008 sezonunun açılış maçında oynadım. Old Trafford'da 0-0 berabere kaldık.

Menajerimiz Steve Coppel, alışık olmadığımız bir oyun planıyla, adam adama markajla sahaya çıktı.

Amaç, ilk topa müdahalelerini bozmaktı. Belki de oynadığım en zor maçtı.

Ronaldoyu yine tamamen durduramadık ama kalecimiz Marcus Hahnemann iyi günündeydi.

Takım halinde savunma yap

Ronaldo, takımının genel olarak etkisiz olduğu bir maçta bile, kendisine gol şansları yaratabiliyor.

Kontra ataklarda tabi ki çok tehlikeli. United'ın buna dikkat etmesi gerek.

United Old Trafford'da baskılı oynamak isteyecektir.

Ama bu kez, Madrid'in en çok sevdiği şeye, kontra ataklara izin vermemeliler.

United, topu mümkün olduğunca çok, sabırla ayağında tutmalı.

Atak yaparken, en az bir orta saha oyuncusunu Madrid'in olası kontra ataklarını durdurması için geride bırakmalılar.

Özellikle Ronaldoyu etkisiz hale getirme işi, tek bir savunmacının omuzlarına yüklenemez.

Bir takım olarak etrafını çok iyi sarmalısınız. Pas alış verişi yapmasını engellemeli, gitmek istediği yerlerden uzak tutmalısınız.

Sizi geçmesine izin verirseniz, ortaya tek bir sonuç çıkar: Kaybedersiniz!

BBC'nin Avrupa futbolundan derlediği haber, analiz ve izlenimleri, BBC Türkçe'nin Facebook'taki futbol sayfası Altıpas'ta da okuyup paylaşabilirsiniz.