BIST 10.102
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.411,65
HABER /  GÜNCEL

Romney'nin Polonya ziyareti de pürüzlü

ABD'de Cumhuriyetçiler'in başkan adayı Mitt Romney, Polonya'nın eski cumhurbaşkanı Lech Walesa'yla bir araya geldi.

Abone ol
Ancak Dayanışma sendikası Romney'nin ziyaretine mesafeli yaklaştı.

ABD'de Cumhuriyetçiler'in başkan adayı Mitt Romney, İngiltere ve İsrail'deki temaslarının ardından Polonya'nın eski cumhurbaşkanı Lech Walesa'yla bir araya geldi.

Gdansk'ta yapılan görüşmeye Polonya Başbakanı Donald Tusk da katıldı.

Romney, Walesa için "Çok açık, değerlerle ışıl ışıl parlayan biri. Eşi sürekli yanında, beş çocuğu var. Birbirimize çok benziyoruz. Kendisinden çok hoşlandım ve tanıştığımıza çok memnun oldum." dedi.

Ancak Polonya'nın demokratik yollarla seçilen ilk cumhurbaşkanı Lech Walesa'nın ilk lideri olduğu ve 1980'lerin sonunda Polonya'daki komünist rejimin devrilmesinde önemli rol oynayan Dayanışma sendikası Romney'nin ziyaretine mesafeli yaklaştı.

Sendika, "Maalesef ABD'de 12 milyon işçiyi temsil eden sendikalar birliğindeki arkadaşlarımız bizi Mitt Romney'nin sendikalar ve işçi haklarına karşı düzenlenen saldırıları desteklediği konusunda bilgilendirdi." açıklamasında bulundu.

Romney'nin bugün Eylül 1939'da Polonya'nın Naziler tarafından işgalini anmak üzere bir törene katılması bekleniyor.

Mitt Romney, Polonya'dan önce temaslarda bulunduğu İsrail'de de yaptığı açıklamalar nedeniyle tepki çekmişti.

Romney, Yahudi bağışçılara hitaben yaptığı bir konuşmada, İsrail'in ekonomisinin Filistin ekonomisinden daha iyi olmasının nedeninin kültürel farklarda yattığını söylemişti.

Filistinli başmüzakereci Saeb Erekat, Romney'nin açıklamalarını ırkçı olarak nitelendirmiş ve bu açıklamaların Romney'nin Orta Doğu bölgesi hakkındaki cehaletini ortaya koyduğunu ileri sürmüştü.

Kudüs'ü ziyaretinde kenti "İsrail'in başkenti" olarak tanımlayan Mitt Romney, ayrıca ülkesinin "İran'ın nükleer silah geliştirmesini durdurmak için ahlaki zorunluluğu olduğunu" da söylemişti.