BIST 10.269
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.440,83
HABER /  GÜNCEL

Roj TV yayına devam edebilecek

Danimarka'da mahkeme Roj TV'nin kapatılmasına gerek olmadığına karar verdi, ancak propaganda yaptığı gerekçesiyle kanala 400 bin euro para cezası verdi.

Abone ol

ROJ TV’nin kapatılması istemiyle açılan dava bugün sonuçlandı.

Savcılığın Roj TV’nin, PKK propagandası yaptığı gerekçesiyle kapatılması yolundaki talebi mahkemece kabul görmedi. Savcı ileri sürdüğü iddialar uyarınca Roj TV’nin kapatılıp 20 milyon Danimarka kronu değerindeki mal varlıklarına el konulmasını talep etmişti.

Mahkeme kanalın kapatılması istemini kabul etmedi, ancak propaganda yaptığı gerekçesiyle kanala 2,6 million kron (400 bin euro) para cezası verdi.

Kapatma talebini reddin, iddianamade atıfta bulunulan terörle mücadele yasasının tüzel kişilere değil sadece bireylere uygulanabilmesinden kaynaklandığı bildiriliyor.

Savcılık Roj TV’nin kapatılması talebiyle ilgili olarak şu gerekçeleri ileri sürmüştü:

-PKK terörü örgütüdür.

-Savcının mahkemeye sunduğu belgelerde ROJ TV’nin 2006-2010 arasındaki yayınlarında PKK’nın propagandasını yaptığı iddiası gerçeği yansıtmaktadır.

-Roj TV, daha önce bazı Avrupa devletleri tarafından terör propagandası yaptıkları gerekçesiyle kapatılan Med TV, Mezopotamia Broadcast ve Medya TV adlı kuruluşların devamıdır.

-Roj TV ve Roj TV çalışanları ile PKK arasında yakın bir ilişki vardır. PKK üyelerinin de ROJ TV’de muhabirlik ve sunuculuk yaptıkları saptanmıştır.

-Roj TV’nin PKK tarafından finanse edildiği anlaşılmıştır.

Dava süreci

2004 yılında kurulan Roj TV’nin yayınları Türkiye ile Danimarka arasında zaman zaman gerginliklere yol açmıştı.

"PKK’nın terör örgütü, ROJ TV’nin de terör örgütünün propaganda organı" olduğu yolunda Türkiye’nin Danimarka makamlarına verdiği 26 dosya halinde derlenmiş belge ve bilgiler dikkate alınmamıştı. Aynı iddialarla Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği’nin 2005 yılındaki şikayeti de Danimarka polisinin dosyalarında kalmış, savcılık soruşturmaya gerek duymamıştı.

Danimarka hukuk mekanizması ancak ROJ TV’de bir dönem müdürlük yapmış olan İranlı Manouçher Zonoozi’nin Berlingske Tidende gazetesinde yer alan açıklamalarından sonra harekete geçmişti.

Manouçher Zonoozi’nin açıklamalarını ve belgeleri 2010 yılında dizi halinde yayınlayan Berlingske Tidende gazetesinde Danimarka Polisinin elinde PKK ile ROJ TV arasında açık bağlantı olduğunu kanıtlayan fotoğraflar bulunduğu, ancak polisin bir yıldır elinde bulunan bu fotoğraflara ve ifade vermeye hazır tanığa rağmen durumu hasıraltı ettiği yazılmıştı.

Gazetede, ROJ TV nin eski Müdürü İranlı Manouçher Zonoozi ile Belçika’daki müdürü Metin Yüce’nin Kuzey Irak’ta bir PKK kampında, Murat Karayılan’la birlikte çekilmiş bir fotoğrafı ile PKK’nın ROJ TV’ye para aktardığını söyleyen kilit tanık Zonoozi’nin açıklamalarına da yer verimişti.

Berlingske Tidende gazetesinin 2010 yılındaki bu yayınından sonra siyasi partiler polisin tavrını sorgulamış savcılık da olaya el koymuştu. Berlingke Tidende gazetesinin yayınını ihbar kabul eden savcı, gazetedeki belgeleri almış ve soruşturmasını tamamlayarak ROJ TV’nin kapatılıp mal varlığına el konulması talebiyle dava açmıştı.

Savcılar kararı temyize götürüp götürmemeyi 175 sayfalık gerekçeli kararı inceledikten sonra kararlaştıracaklar.