BIST 10.471
DOLAR 32,70
EURO 34,98
ALTIN 2.450,73
HABER /  POLİTİKA

Rize'deki sel felaketi Erdoğan'ı sarstı

Rize'de dağ yürüdü 12 canı bizden aldı. Başbakan Erdoğan, sel felaketinin kendisini derinden yaraladığını söyledi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rize'deki sel ve heyelan felaketiyle ilgili, hasar tespitinin ardından ne gerekiyorsa yapılacağını belirterek, ''Ama tabii bütün acımız 12-13 kardeşimizi kaybetmiş olmak. Benim için gerçekten çok can yakıcı oldu'' dedi.

Sözlerine, ''Öncelikle bütün hemşehrilerimin başı sağ olsun, başımız sağ olsun, Allah ölenlere rahmet eylesin. Yaralı kardeşlerime Rabbimden acil şifalar diliyorum'' diye başlayan Erdoğan, Rize'de sık sık sel afetleri ve heyelanlar yaşandığını belirterek, şu andaki sel afetinin, Cumhuriyet tarihine geçen afetlerden biri olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'i ve Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ı sel felaketinin yaşandığı bölgeye gönderdiğini ifade eden Erdoğan, ''Nasip olursa, fevkalade bir durum olmazsa inşallah pazartesi günü buradaki töreni müteakiben ben de Rize'ye geleceğim. Yerinde bir inceleme yapmak istiyorum bölgede'' dedi.



''MADDİ OLARAK KARDEŞLERİMİZİ MAĞDUR ETMEYİZ''

Bölgede kullanılmak üzere bugün yaklaşık 1.5 milyon lira gönderdiklerini bildiren Erdoğan, ''Tabii oradaki hasar tespitleri yapıldıkça ne gerekiyorsa onlar da yapılacak. Ama tabii bütün acımız 12-13 kardeşimizi kaybetmiş olmak. Benim için gerçekten çok can yakıcı oldu. Tüm bu ailelere özellikle baş sağlığı dilemek istiyorum. Allah rahmet etsin, Allah taksiratlarını hasenata tebdil etsin'' diye konuştu.

Erdoğan, Bayındırlık Bakanının da yerinde tespitleri yapacağını, ayrıca vali ve belediye başkanı ile de görüşmeler yaptıklarını belirterek, bütün hasar tespitlerini yaptıktan sonra da işin üzerine süratle gideceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz orada inşallah maddi olarak kardeşlerimizi mağdur etmeyiz. Bunların çözümü bulunur. Bulunur da işte bütün mesele ölenler geri gelmiyor. Bütün sıkıntı bu. Onun için, bütün ailelere, bütün akrabalarına özellikle sabırlar diliyorum. Ben hemşehrilerimin bu noktadaki sabrını biliyorum. Ama tabii maalesef Rize'deki heyelanlar, bu tür sellerde nasıl oluyor görüyorsunuz. Her zaman benim bir sözüm var. Sevgili hemşehrilerim, ah diyorum. Şu yapılanmalarda, inşaatlarda nereye hangi inşaatı nasıl yapacağımızı, bunların bütün planını, projesini, zemin etütlerini, bunları çok ama çok dikkatli, çok iyi yapalım. Ne geliyorsa başımıza bu tür şeylerden geliyor. Rast gele bulduğumuz yere bina kondurmayalım. Zeminler yumuşak zemin. Yağmur yediği zaman, Rize'de yağmur bol. Rize'de artık bu tür heyelanları engelleyecek böyle köklü ağaçlar yok. Biliyorsunuz, çayımızın kökü yok. Çay heyelanı durdurmaz. Tam aksine hızlandırıyor. Niye? Verdiğimiz o gübreler Avrupa gübreleri. Bunlar toprağı ne yapıyor, tamamen yakıyor. Toprağın dayanma gücünü tamamen yok ediyor. Bunları bize bu alandaki tecrübe sahibi, yetkili olan arkadaşlarımız bu tür brifingler vererek, bunları hep anlattılar, anlatıyorlar. Ama biz bunları tabii hemşehrilerime anlatmakta zorlanıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreçte daha hassas, dikkatli olalım.''

ERDOĞAN RİZE'YE GİDİYOR

Sıkıntıların yaşandığı bölgelerde çalışmaların takip edildiğini ve yürütüldüğünü ifade eden Erdoğan, ''İnşallah ben de pazartesi günü geldiğimde yerinde görmek istiyorum. Yarın benim ilan edilmiş Konya mitingim var. Pazar günü Ankara mitingim var. Bunlardan dolayı gelemedim. Bugün de Genelkurmay'da devir-teslim törenleri var. Bundan dolayı Ankara'daydım. Ama pazartesi günü, inşallah sabahleyin 30 Ağustos törenlerinden sonra Rize'ye geleceğim. Rize'de arkadaşlarımla yerinde tespitleri yapacağız. Hemşehrilerimin başı sağ olsun. Hepsine geçmiş olsun diyorum'' dedi.