BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Riyadın Sex and the Citysi

Suudi toplumunda yasaklanıp bomba etkisi yaratan bir roman.. Suudi yazarın hikayeleri çok konuşulacak.

Abone ol

, 'seerehwenfadha7et' takma adlı bir genç kadının internet üzerinden oluşturduğu elektronik posta grubuna her cuma yolladığı hikâyelerden oluşuyor. Bu hikâyelerin kahramanları ise Michelle (Maşael), Lamis, Sadim ve Kamra. Tabii ki anlattığı hikâyelerde verilen bu isimlerin ve diğer birtakım kişisel bilgilerin arkadaşlarının güvenliği için değiştirilmiş olduğunu belirtmeyi de unutmuyor.

Gizemli internet kullanıcısı, sanal ortamda bürünebildiği kimliğin kendisine sunduğu özgürlükten yararlanarak, kadınerkek ilişkileri, cinsellik ve geleneklere dair toplumda yanlış gördüklerini eleştiriyor. Arkadaşlarının biraz da maddi durumlarının iyi oluşuna borçlu olduğu 'aykırı' yaşam tarzlarını ifşa ederek, Suudi Arabistan'da yaygın katı düşünceleri biraz da olsa değiştirebilmeyi umuyor. Her bölümde öncelikle aldığı yorum ve tepkilerden bahsetmeyi uygun gören kırmızı rujlu 'seerehwenfadha7et', anlatımını sık sık yabancı kelimelerle süslüyor.

Suudi yazar Raca el Sana, bahsettiği kişilerin toplumun genelini temsil etmediğini daha giriş kısmında itiraf etse de bu hikâyelerin çoğunluğu yansıttığını düşünüyor. Suudi Arabistan'da kadınların Batı dünyasındakilerden çok daha büyük baskı altında olduğu gerçek. Ama farklı coğrafyalardaki bu kadınlar, ümitleri, çelişkileri ve hayalleriyle birbirlerine beklenmedik ölçüde yakınlaşıyor. Michelle (Maşael), Lamis, Sadim ve Kamra üniversite eğitimi alan, modayı yakından takip eden, yurtdışına seyahat eden kadınlar. Bu dört arkadaş, kurallar altında ezilseler de kendi sınırlarını olabildiğince zorluyorlar.

Şu anda Amerika'da diş hekimliği eğitimi gören Raca el Sana'nın ilk kitabı olan Riyad'ın Kızları yayımlandığı andan itibaren büyük yankılar uyandırdı. Kitap, içeriği dolayısıyla Suudi Arabistan'da derhal yasaklandı ancak tabii ki karaborsa satışı bu yasaktan etkilenmedi. İngilizceye de çevrilen Riyad'ın Kızları, dünya çapında büyük bir okuyucu kitlesine ulaştı.
(Selen Çalık)