BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67

Riga ve Tallinn’de Ortaçağ

Seyahatler bana nefes aldırıyor, yaşamımı güzelleştiriyor çünkü.

Beni yakından takip edenler bilir. En küçük fırsatta hemen yurt dışına kaçarız Aysam’la. Hatta fırsat beklemeyiz, yaratır, yine kaçarız. Sonra da ben, gittiğim yerlerde yaşadıklarımı seyahat bloğumda paylaşır ve güzellikleri bir kez de takipçilerimle yaşarım. Seyahatler bana nefes aldırıyor, yaşamımı güzelleştiriyor çünkü. Bir de son dakika fırsatlarından ucuz uçak bileti bulmuşsam o zaman daha da tatlı başlıyor seyahatlerim..

Geçen hafta seyahatimiz geldi yine. Bu sefer rotamızı Letonya-Estonya tarafına çevirdik. Büyük Avrupa başkentlerini göreceğim diye hep ertelediğim iki küçük başkent için geç bile kalmıştık. Riga ve Tallinn’e doğru yola çıktık..

Riga çok küçük ve çok sevimli bir Avrupa başkenti. Huzurlu ve sakin. Ama bir özelliği var ki özellikle İstanbul’da yaşayanların özlemini çektiği.. Evet, yeşilden bahsediyorum. Oksijenden. Ben hayatımda bu kadar yeşil bir şehir görmedim dersem yalan olmaz. Kiev’de de yeşil alan çok fazlaydı, Stockholm’de de. Ama Riga, huzur dolu parklarıyla, parkların ev sahipliği yaptığı kuşların cıvıl cıvıl sesleriyle bambaşka bir şehir. Parklardan özellikle bahsetmek istedim, çünkü Avrupa’da parklar, bizde olduğu gibi mangal keyfi için kullanılmıyor. Piknik tüpünü, yaprak sarmasını alan gitmiyor parklara.. Etrafta sigara izmaritleri, atılmış boş içki şişeleri, yemek artıkları, çöpler vs yok orda. İnsanlar güneşli havalarda parklara yayılıyorlar, kitap okuyup müzik dinliyorlar, kağıt helva alıp internette geziyorlar. (Parklarda internet ücretsiz) Ailecek bisiklete binip yemyeşil parkın huzurunu içlerine çekiyorlar sonuna kadar. Parkın içindeki gölet tertemiz. Çöp atıp kirletmiyorlar. Sahip oldukları güzelliklerin değerini biliyor ve önemsiyorlar. İster istemez bende yine karşılaştırma başlıyor. Bizde bu kadar yeşil alanı bırakırlar mıydı diye soruyorum.. Sonra baktım keyfim kaçıyor, hemen vazgeçiyorum kıyaslama yapmaktan.

Riga’nın harika sokakları var. Art Nouveau (Yeni Sanat) akımının en güzel örnekleriyle süslü bu sokaklar. Nerdeyse her bir evin fotoğrafını çekiyor ve inanılmaz bir manevi tatmin yaşıyorum Riga’da. Letonya sanılanın aksine ağırlıklı olarak Rus kültürü değil, Kuzey Avrupa ve Baltık kültürü etkisinde.

Riga’da geçen 2 günden sonra Tallinn’e geçiyoruz..

Burası nasıl bir Ortaçağ sahnesidir böyle! Riga’dan daha küçük. Evler, sokaklar her yer bir Ortaçağ sahnesi sanki. Ne yesek derken, Estonyalıların dünyaca ünlü restaurantı Olde Hansa’ya takılıyor gözümüz. Menüyü inceliyoruz. Ayı eti falan var. Fazla turistik buluyor ve farklı yer arıyoruz. Başka bir ortaçağ mekanına gidiyoruz. Menüde geyik çorbası var. Deneyelim diyoruz ve giriyoruz.

İçerisi karanlık. Her yer tahta-ahşap. Geyik çorbanız büyük, eski bir kazandan dev bir kepçe ile alınıp servis ediliyor. Turşunuzu eski tahta bir fıçıdan siz alıyorsunuz. Kaşık isteseniz de vermiyorlar. Toprak tasları kafanıza dikip içiyorsunuz çorbanızı. Servis görevlilerinin kıyafetleri, ışıklandırma, ortam, her şey tam olarak Ortaçağ’da bir handa yemek yiyormuşsunuz hissi veriyor size.

Ordan çıkıp kahvemizi içmek için meydandaki kafelerden birine giriyoruz. Garson kızlar kıyafetleriyle Ortaçağ’da hissettiriyorlar bu kez sizi.

Ben Ortaçağ kültürüne bu kadar sahip çıkan, o havayı bu kadar soluyan ve solutan başka bir şehir görmedim Avrupa’da. Masalsı ve çok güzel bir seyahatti bizim için.

Elbette buradaki köşeme tüm fotoğrafları ve detayları koymam mümkün değil. Tüm ayrıntıları kişisel seyahat bloğumdan takip edin.

Norse ve Jatomi Fitness’ın Kapanması ve Biz Mağdurlar

Önce Norse Fitness, ardından Jatomi.. Bu iki ünlü spor salonu sırayla kapandılar ve toplamda 50 bine yakın kişi mağdur şu an. Biz de Norse mağdurlarındanız maalesef. İki ay önce üyeliğimizi yeniledik ve durum bu. Bankalara başvurular tüm hızıyla devam ediyor. İnsanlar almadıkları hizmetin parasını ödemeye devam etmek istemiyorlar haliyle. Bakalım paralarımızı geri alabilecek miyiz…

İnsanlara böyle mağduriyet yaşatan hırsızların cezalarını çekmeleri için gerekli yasal işlemleri de başlatıyoruz bu arada. Ama nasıl sonuçlanır bilemem. Devletin bu nitelikli dolandırıcılaraa karşı uygulayacağı çok güçlü yaptırımları olması lazım..

https://www.facebook.com/Evrim.Akses
https://twitter.com/evrimakses