BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.505,76
HABER /  DÜNYA

Rehin gazeteci IŞİD işkencelerini anlattı

IŞİD'in elinde bir yıl rehin kalan İspanyol gazeteci Javier Esniposa, gördüğü işkenceleri anlattı.

Abone ol
Terör örgütü IŞİD'in elinden bir yıl önce kurtulan İspanyol El Mundo gazetesinin Ortadoğu muhabiri Javier Espinosa, rehin tutulduğu günlerde yaşadıklarını anlattı.

İspanyol El Mundo gazetesinin Ortadoğu muhabiri Javier Espinosa IŞİD tarafından rehin tutulduğu günlerde yapılan işkenceleri anlattı.

Sunday Times gazetesine bir yazı yazan Espinosa, 23 kişilik bir rehine grubuyla birlikte esir tutulduğu ifade etti. Bu sırada IŞİD'in başını keserek öldürdüğü ABD 'li gazeteci James Foley, yardım çalışanları Alan Henning ve Peter Kassig ile tanıştığını kaydetti.

BAŞINI KESMEKLE TEHDİT ETTİ

Espinosa kaldığı hücrede her gün silah sesleri, çığlıklar ve dayak sesleri duyduğunu yazdı. İspanyol gazeteci, “Cihatçı John” lakaplı IŞİD militanının bıçağı boynuna dayayarak kendisini başını kesmekle tehdit ettiğini ifade etti. Espinosa, kendisini bir kılıçla tehdit eden Emvazi'nin başına boş bir silah dayadığını ve tetiği üç kez çektiğini söyledi. Gazeteci, rehinelere infaz edilmiş insanların fotoğraflarının gösterildiğini kaydetti. Espinosa, teröristin bu şekilde insanları korkutmaktan “keyif aldığını” belirtti.

SAÇLARINI KAZIMIŞLAR

IŞİD militanlarının saçlarını kazıdığını, sakalının ise uzamasına izin verdiğini belirten Espinosa bir keresinde ayakları çıplak bir şekilde yere oturtulduğunu ve Cihatçı John’un orta çağda Müslüman ordularının kullandıklarına benzer, bir metre uzunluğunda gümüş kabzalı antik bir kılıç ile yanına geldiğini söyledi.

Espinosa, Cihatçı John’un kılıcı boğazına dayadığını ve “Bıçağı hissediyor musun? Soğuk değil mi? Bu bıçak seni kestiğinde canının ne kadar yanacağını biliyor musun? Ne kadar acı hissedeceğini hayal bile edemezsin. İlk darbe damarlarını parçalayacak. Kan tükürük ile karışacak. İkinci darbe boynu açıyor. Bu etapta burnundan nefes alamazsın. Sadece boğazından nefes alabilirsin. Gırtlağından hayvanlar, domuzlar gibi acayip sesler çıkartırsın” dediğini belirtti.

İspanyol gazeteci Espinosa “Bizi gözetim altında tutan üç İngiliz savaşçı, onlara Beatles diyorduk, bu oyunları seviyorlardı” ifadelerine yer verdi. Espinosa esir tutulduğu günler hakkında daha önce bir açıklama yapmadığını çünkü IŞİD'in aksi takdirde rehineleri öldürme tehdidinde bulunduğunu söyledi.

1 YIL ÖNCE SERBEST KALMIŞTI

İspanyol gazeteci Suriye 'de 6 ay IŞİD tarafından esir tutulduktan sonra yaklaşık 1 yıl önce serbest kalmıştı. IŞİD'in yayınladığı infaz videolarında görülen “Cihatçı John” lakaplı şahsın kısa süre önce Muhammed Emvazi olduğu ortaya çıkmıştı.