BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,15
ALTIN 2.469,03
HABER /  RAMAZAN

Ramazan pidesi sağlığımızı bozuyor

Besin değeri düşük olan pidenin, bilinçli bir şekilde tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Abone ol

Ramazan sofralarının vazgeçilmezi; uğruna uzun kuyruklar oluşturulan Ramazan pidesinin sandığımız kadar masum olmadığı ortaya çıktı. Ramazan gelmeden fiyat konusunda adından söz ettiren pide, özellikle Ramazan ayında insan sağlığı için tehdit oluşturuyor. Uzmanlar, ramazan pidesine alternatif olarak ilginç bir öneride bulunarak börek yemeyi öneriyor.

Park Sima Sağlıklı Zayıflama Polikliniği Genel Müdürü Beslenme Uzmanı Gülşen Altın, tarihi Yunanlılara dayanan 'pita'nın zamanla 'pide' adıyla kültürümüze geçip Ramazan geleneğimize girdiği bilgisini verdi. Beslenme Uzmanı Gülşen Altın, pidenin iftar sofralarında lezzet açısından tercih edilse de besin değeri açısından oldukça zayıf olduğunu vurguladı.

Konuyla ilgili bilgi veren Beslenme Uzmanı Gülşen Altın, vatandaşın Ramazan'da pideyi çok severek tükettiğini ancak bunun son derece sağlıksız olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: "Glisemik indeksi yüksek bir gıda olan pide, kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olur. Kan şekerindeki ani dalgalanma aynı şekilde hızlı acıkmaya sebep olur. Dolasıyla kişi çok çabuk acıkır, tatlı yeme ihtiyacı duyar."

Bir pidenin sekiz dilim ekmeğe eşit olduğunu vurgulayan Altın, pidenin mutlaka bilinçli tüketilmesini ve yetişkin bir bireye bir pidenin sekizde birlik kısmının yeterli olacağını söyledi.

PİDE BESİN DEĞERİ AÇISINDAN DOĞRU MU?

Pidenin lezzet açısından insanları cezbettiğini, sıcak yenildiği için de insanların kendini durduramadığını anlatan Altın, sözlerine şöyle devam etti:

"Maalesef iftarda çok tüketim açısından önerebileceğimiz bir gıda değil.Çünkü, oruç tutan bir kişinin gün içerisindeki kayıplarını yerine getirecek bir gıda değil. Posa değeri son derece düşük. Bu gün içerisindeki çok düşük olan kan şekerimizin anında yükselmesi demektir ki çok tehlikelidir. Vücudun bu kadar yüksek oranda insülin salgısı, kan şeker sıvısı artıracak ve son derece kilo aldıracak bir besindir. Kan şekerinde dalgalanmaya neden olur. Hızla yağın depolanmasına sebep oluyor. Çok kısa süre sonra hızla acıkmaya sebep oluyor."

İnsanların bütün bir pideyi tek başına yiyebileceğini fakat bunun çok tehlikeli olduğunu anlatan Beslenme Uzmanı Altın, "Pidenin tamamı yendiğinde kişi 8 dilim ekmek yemiş olur. Bu 560 kalori demektir. Zaten doymayacaksınız. Bir ana öğün miktarıdır" diye konuştu.

PİDE YERİNE BÖREK TÜKETİN

Ramazan pidesinin yerini alabilecek alternatifin kepek ve yulaf ezmesi koyulmuş undan yapılmış bir börek olabileceğini dile getiren Altın; sözlerine şöyle devam etti;"Ramazan pidesinin alternatifi börek olabilir. Kepek ve yulaf ezmesi koyulmuş bir undan yapıldıysa besin değeri yükseliyor. Kepek ve yulaf ezmesi kan şekerini stabil duruma getiriyor,gün içerisinde alamadığı besin değerlerini yeterli almasını sağlayıp tok tutuyor. İftarda kesinlikle pide yenilemez. Çünkü, içindeki besin değeri yoksunluğu sebebiyle 3-4 saat geçmeden acıktıracaktır. Bu da ramazan ayı için uygun değil."