BIST 10.046
DOLAR 32,34
EURO 34,73
ALTIN 2.410,53
HABER /  RAMAZAN

Ramazan pidesi de kepekli mi olacak?

Ramazan pidesi, isteğe göre kepek oranı düşük özel amaçlı unla da, kepek oranı yüzde 60 oranında artırılan ekmeklik buğday unuyla da yapılabilecek.

Abone ol

AA muhabirinin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, pide, ekmek olarak değerlendirilmediği için ekmeklik buğday unuyla üretilmesi zorunluluğu bulunmuyor.

1 Temmuz 2013'te yürürlüğe giren Buğday Unu Tebliği ile buğday unları "ekmeklik buğday unu” ve “özel amaçlı buğday unu” olarak iki kategoriye ayrılmış, ekmeklik buğday unundaki kepek oranını yüzde 4,4’den yüzde 7,0'ye çıkaran düzenlemeyle özel amaçlı buğday ununda herhangi bir sınırlamaya gidilmemişti. Ayrıca 1 Temmuzda yürürlüğe giren Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile ekmeğin de aralarında bulunduğu bazı gıdalara katkı maddesi eklenmesi yasaklanmıştı.

Bu bağlamda Ramazan ayının temel gıda maddesi pide yapımında ekmekte olduğu gibi kepek oranı artırılmış un kullanılması zorunlu tutulmadı. Buna göre, pide, isteğe göre ekmeklik buğday unundan da, özel amaçlı undan da üretilebilecek. Ancak pidede de ekmekte olduğu gibi katkı maddesi kullanılamayacak. Ramazan pidesi, ekmek gibi sadece un, su, maya ve tuzdan üretilebilecek.

EKMEK DAHA FAZLA KEPEKLİ, DAHA AZ TUZLU VE KATKISIZ

Geçen yıl ocak ayında yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile yüzde 20 oranında artırılan ekmekteki kepek oranı, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde 2 Nisan 2013'te yapılan değişiklik ve yenilenen Buğday Unu Tebliği ile yüzde 60'a çıkarılmıştı.

Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile ekmekte kullanılan tuz miktarı yüzde 2’den yüzde 1,5’e çekilmiş, diğer bir deyişle yüzde 25 azaltılmıştı. Ekmek satışı yapılan her yerde tam buğday ekmeği ve kepekli ekmek bulundurulmasını zorunlu kılan tebliğ, ambalajsız piyasaya arz edilen ekmeklerin dağıtım ve satışına hijyen şartları getirmişti.

Öte yandan bazı gıdalardaki katkı maddelerini kaldıran Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği de 1 Temmuzdan itibaren yürürlüğe girmiş, başta ekmek olmak üzere birçok gıdaya katkı maddesi eklenmesi yasaklanmıştı.