BIST 10.056
DOLAR 32,21
EURO 34,77
ALTIN 2.420,36
HABER /  GÜNCEL

Rafsancani Uzmanlar Meclisi başkanlığını devrediyor

İran'da ülkenin dini liderini belirleyen ve kararlarını denetleyen Uzmanlar Meclisi'nin başkanlığına Ayetullah Muhammed Rıza Mehdevi Kani seçildi.

Abone ol

İran'da dini lideri belirleyen ve kararlarını denetleyen Uzmanlar Meclisi'nin başkanlığına Ayetullah Muhammed Rıza Mehdevi Kani seçildi.

Kani, başkanlık koltuğunu, dört yıldır bu görevi yürüten eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'den devralacak.

Muhelefete yakın olmakla eleştirilen Rafsancani, "ülkenin birliğini korumak adına" Kani'ye rakip olmayacağını söyleyerek adaylığını koymamıştı.

Rafsancani, "Eğer hazırsa ve sorumluluğu kabul ettiyse ben aday olmayacağım. Böylece ikilik ortadan kalkar ve bu kutsal kuruma zarar vermiş olmam" demişti.

Haşimi Rafsancani, ülkedeki ayrışmanın giderek ciddi boyutlara ulaşmaya başladığını söylemiş ve halkın bir arada tutulması için çaba harcanması gerektiğini vurgulamıştı.

Dini lideri görevden alma yetkisi bulunan ve tamamen dini şahsiyetlerden oluşan 86 üyeli Uzmanlar Meclisi'nde başkanlık için iki yılda bir seçim yapılıyor. Meclis'in üyeleri sekiz yıllığına halkın oylarıyla belirleniyor.

Haşimi Rafsancani bu göreve Eylül 2007'de seçilmişti.

Ancak 2009'daki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, muhalefete yönelik baskıları eleştirmesi üzerine Rafsancani'nin bazı yetkileri elinden alınmıştı.

Son haftalarda Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Kani ise muhalefete yakın olmayan, ılımlı bir muhafazakar olarak biliniyor.