BIST 10.937
DOLAR 32,20
EURO 34,97
ALTIN 2.502,94
HABER /  DÜNYA

Radikal İslamcılar'a pişmanlık hattı

Almanya’da radikal İslami hareketlere ya da teröre karışanlar için bir ‘pişmanlık hattı’ kuruldu.

Abone ol

Almanya’da radikal İslami hareketlere ya da teröre karışanlar için bir ‘pişmanlık hattı’ kuruldu. Türkçe ve Arapça konuşan danışmanların görev aldığı hattı arayanlara koruma sağlanıyor, gerekirse maddi yardım yapılıyor.

Almanya’nın iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı, radikal İslamcı grupların etki alanına girmiş olan ve bundan kurtulmak isteyenlere yönelik topluma yeniden kazandırma programı başlattı. “Terörizm ve Fanatik İslamcılıktan Kurtulun” adlı programın kısa adı HATIF.

Bu kısaltma hem programın Almanca adı “Heraus Aus Terrorismus und Islamistischem Fanatismus” un ilk harflerinden oluşuyor hem de Arapça “telefon” anlamına geliyor. Program dahilinde kurulan telefon hattına 24 saat başvuru yapılabiliyor. Hatta Türkçe ve Arapça da bilen özel danışmanlar görev yapıyor.

Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından internet sitesinde yapılan açıklamada, program kapsamında başvuru sahiplerine “özel görüşmelerle” yardımcı olunacağı vurgulandı. Bu çerçevede bu kişilere “devlet dairelerindeki işlerinde” çözüm desteği sunulacak, terör gruplarınca tehdit edilmeleri durumunda koruma imkânları sağlanacak. Programa başvuranlara okul ve mesleki eğitim konularında yardımcı olunacak ve mecbur kalınması durumunda da maddi destek sunulacak. Başvuruda bulunan tüm şahısların, kişisel gizliliğini kesinlikle korunacağı vurgulandı.

Bu uygulamanın Avrupa’da bir ilk olduğu belirtiliyor. Alman istihbarat servisinin tahminlerine göre Almanya’da 36 binden fazla radikal İslamcı yaşıyor ancak bunların çok küçük bir kısmı şiddete eğilimli. Almanya’daki toplam Müslüman nüfusu ise 3.8 milyon ile 4.3 milyon arasında.