BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.431,77
HABER /  GÜNCEL

Rabia Ana'ya Danıştay'dan müjde

Yeşil Yol için yaylada eylem yapan Rabia Ana'ya Danıştay'dan haber var! TEMA'nın açtığı iptal davasında Danıştay, 6 kişilik uzman ekibin hazırladığı rapora dayanarak yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Abone ol

Danıştay, Tema Vakfı tarafından ’Yeşil Yol Projesi’ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilin ’Çevre Düzeni Planı’ için açılan davada ’yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. Yeşil Yol projesi, Samsun'dan başlayıp Artvin'in yaylarını da kapsayan  2 bin 600 kilometreden oluşuyor.

Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu illerindeki vadilerinden geçecek olan "Yeşil Yol Projesi" için Danıştay "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.

RAPORDA ÇEVRE VURGUSU

Bilirkişi raporunda Çevre Düzeni Planı’nın bölgedeki önemli doğa


’Bilirkişi raporunda, Yeşil Yol projesinin bölgenin, ticarileştirilmesine neden olabileceği belirtildi.
Danıştay, bu ve benzeri eleştirilerin yer aldığı bilirkişi raporlarına dayanarak 6 ilin Çevre Düzeni Planının yürütmesini durdurma kararı verdi.

koruma alanlarını, su havzalarını, tarım alanlarını korumadığına vurgu yapıldı. Planın, merkezine yaşam önceliğini ve bunun sürdürülebilirliğini koyması gerekirken, sadece insanı esas alan bir yaklaşımla hazırlandığı belirtildi. Planın ayrıca bölgedeki korunması gereken doğal varlıkları, 

’YEŞİL YOLLA DOĞAL YAPI OLUMSUZ ETKİLENECEK’

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, projenin Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Planın iptali talep edilen bölümlerinden biri de Yeşil Yol Projesi ile ilgiliydi. Planda, ‘Yayla turizminin geliştirilmesi için yaylalar arası entegrasyon’ olarak yer verilen Yeşil Yol Projesi’nin, bölgenin doğal ve kültürel yapısını bozacağı gerekçesi ile iptalini talep ettik. Bölgede yapılan mahkeme keşfinde, bilirkişi heyeti de, yaylaların doğal yapısını olumsuz olarak etkileyeceği’ yönünde görüş bildirdi."

PROJE DURDURULMALI

Bilirkişi heyetinin oluşabilecek tahribata dikkat çektiğini hatırlatan Özer, "Bilirkişi heyeti raporunda da belirtildiği gibi, yol inşaatlarıyla çok özgün doğal özellikleri olan vadilerin ve doğal çevrenin tahribatı söz konusu olacak. Yeşil Yol projesi Karadeniz bölgesinin sahip olduğu eşsiz güzelliklere telafisi güç zararlar vermeden durdurulmalıdır" dedi.

YEŞİL YOL PROJESİ NEDİR?

Yeşil Yol, Samsun’dan başlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin’in yaylaları ve turizm merkezlerini üst koddan birbirine bağlayan yaklaşık 2 bin 600 kilometre uzunluğunda turizm yolu olarak planlandı. 7 metre genişliğinde gidiş - geliş tek şerit olarak planlanan yolun zemini taş parke döşemeli olacak. Bu yolla birlikte 40 noktada oteller, restoranlar ve kayak tesislerinden oluşan turizm merkezleri oluşturulacak. İki yıldır süren ve 90 milyon lira harcanan yol çalışmasının 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.