BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,76
ALTIN 2.494,00
HABER /  DÜNYA

PYD Arap köylerini ablukaya aldı

PKK'nın Suriye kolu PYD'ye bağlı güçler, ülkenin kuzeyindeki 127 Arap köyünü ablukada tutuyor

Abone ol

PYD hakimiyetini kabul etmediği için örgütün hedefi haline gelen Arap köylerini, Özgür Suriye Ordusu korumaya çalışıyor.

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD, Rakka ilinin kuzeyinde Özgür Suriye Ordusu'nun korumaya çalıştığı köyleri yaklaşık 20 gündür ablukada tutuyor. Kuşatmanın sebebi, köylerin PYD hakimiyetini kabul etmemesi ve baskılara direnmesi. 

Rakka Devrimcileri komutanlarından Aziz Rakkavi AA muhabirine yaptığı açıklamada, PYD'nin askeri gücü YPG'nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) yaklaşık 20 gündür Rakka'nın kuzey kırsalında abluka altında tuttuğunu söyledi. 

ÖSO'ya bağlı Rakka Devrimciler Tugayı ve Devrim Aşiretleri Ordusu birliklerinin köyleri koruduğunu belirten Rakkavi, ablukanın Rakka Aşiretler Birliği'nin PYD uygulamalarına tepki göstermesinin ardından uygulanmaya başladığını dile getirdi. 

Rakka'da kısa süre önce Arap aşiret reislerinin bir araya gelerek kurdukları birlik, 16 Aralık'ta yaptığı yazılı açıklamasında Rakka'ya bağlı Telabyad ve Suluk beldelerinde YPG'ye Araplara yönelik uyguladığı "planlı zorunlu göç siyasetini" durdurması çağrısında bulunmuştu.

Rakkavi, "YPG'nin Sukkeriye köyünde birliklerimize ait kontrol noktalarına yönelik saldırısında bir mensubumuz hayatını kaybetti. Rakka'nın kuzey kırsalında zorunlu göç ve keyfi tutuklamalar gerçekleşti" dedi.

YPG'nin Devrim Aşiretleri Ordusu'nu DAEŞ'le mücadeleyi zafiyete uğratmakla suçladığına dikkati çeken Rakkavi, "Bunların hepsi iftiradan ve YPG'nin projesi karşısında duran grupları yok etme bahanesinden ibarettir" ifadesini kullandı. 

127 KÖY İLE MEZRAA ABLUKA ALTINDA

Bölgedeki aktivistlerden Ahmed el-Hac Salih de SDG'nin Tel Abyad'ın güneyindeki Sukkeriyye, kuzeyindeki Dıgeylib, batısındaki Ahaymır, doğusundaki Ali Baciliyye köyleri arasındaki 127 köy ile mezraayı kapsayan bir alanı abluka altında tuttuğunu ifade etti. 

Salih, Rakka Devrimciler Tugayı ile Devrim Aşiretleri Ordusu'nun dışında köylerdeki sivillere de abluka uygulandığını ifade etti.

Rakka Devrimciler Tugayı'nın YPG ile "Burkan el Fırat" çatısı altında yaptığı DAEŞ karşıtı işbirliğinin bozulduğunu anımsatan Salih, şöyle konuştu:

"Abluka başlatılmasının ve Rakka Devrimciler Tugayı ile Burkan el-Fırat güçleri arasındaki anlaşmanın bozulmasının nedeni, Rakka'nın DAEŞ'ten kurtarılması halinde YPG'nin bölgedeki gücünün zayıflaması ve hakimiyetin yeni kurulan Devrim Aşiretleri Ordusu'na geçmesi endişesidir" diye konuştu. 

Rakka Devrimciler Tugayı, beraberindeki 5 grupla birlikte YPG ile işbirliği yaparak, Burkan el Fırat birliği adı altında DAEŞ'e karşı savaşıyordu.

Haziran ayında PYD ile Burkan el-Fırat güçleri Rakka'nın kuzeyindeki Telabyad ilçesinin kontrolünü terör örgütü DAEŞ'ten almıştı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava desteğiyle gerçekleştirilen operasyon sonrası ilçedeki Arap ve Türkmen halk Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine sığınmıştı. Olayların durulmasından sonra evlerine geri dönmek isteyen siviller YPG'nin engellemelerine maruz kalmıştı.

ABD hava kuvvetleri PYD güçlerine desteğini uzun süredir devam ettirirken, Rusya da Halep'in kuzeyinde örgütün muhalif güçlere karşı ilerleyebilmesi için bombardımanlarını sürdürüyor.