BIST 10.518
DOLAR 32,28
EURO 35,03
ALTIN 2.474,80
HABER /  GÜNCEL

Putin'in partisi seçimlerde geriledi

Üç aya kadar yeniden başkan olmaya hazırlanan Başbakan Vladimir Putin'in partisi, genel seçimlerde önemli oy kaybına uğradı.

Abone ol

Rusya'da dün yapılan parlamento seçimlerinde Başbakan Vladimir Putin'in Birleşik Rusya Partisi önemli oy kaybına uğradı.

Merkezi Seçim Komisyonu oyların %96'sının sayıldığını ve Birleşik Rusya'nın oyların %50'ye yakınını kazandığını bildirdi.

Parti 2007 seçimlerinde %64 oy almıştı.

Böylece Birleşik Rusya seçimlerden yine birinci parti olarak çıktı ve parlamentonun alt kanadı Duma'da çoğunluğu sağlamış oldu; ancak geçen yasama dönemindeki üçte iki çoğunluğu elde edemedi.

Gözlemciler sonucu muhalefetin sindirilmesine, yaygın yolsuzluklara ve artan zengin-yoksul uçurumuna bağlıyor.

Başbakan Putin dün gece yaptığı açıklamada "Bu sonuçla ülkede istikrarlı bir büyüme sağlayabiliriz." demekle yetindi.

Oylama Mart ayındaki başkanlık seçimlerine katılacağını açıklayan Başbakan Putin için bir sınav olarak görülüyordu.

Putin'in başkanlık seçimlerini yine de kazanması bekleniyor ancak bugünkü sonuçtan memnun olmayacağı da aşikar.

Putin geçenlerde de Moskova'daki bir dövüşün ardından ringe çıktığında izleyiciler tarafından yuhalanarak şoka uğramıştı.

Üstelik Komünist Parti başta olmak üzere muhalefet partileri bu sonucun da şişirme olduğunu, Birleşik Rusya'yı %50'nin üzerinde gösterebilmek için yaygın usulsüzlük yapıldığını söylüyor.

Ülkede siyasi bir parti ile ilişkilendirilmeyen tek gözlemci örgüt Golos, seçimlerle ilgili 5.300 şikayet aldığını bildirdi.

Örgüt bu açıklamayı yaptıktan sonra internet sitelerinin siber saldırıya uğradığını kaydediyor.

Golos büyük ölçüde ABD ve AB tarafından finanse ediliyor.

Başbakan Putin dış güçleri seçim hazırlıklarına müdahale etmekle suçlamış, Rus milletvekilleri de yabancı finansmanla çalışan bir örgütün seçimlerde gözlemci olmasını eleştirmişti.

Komünistler ikinci

Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov, Birleşik Rusya'nın tahminen parlamentodaki 450 sandalyeden 238'ini alacağını söyledi.

Çurov'a göre ikinci sırada %19,2 oy alarak 92 milletvekili çıkaran Komünist Parti var.

Komünist Parti geçen mecliste 57 milletvekili ile temsil edilmişti.

Onu %13,2 oy ve 64 sandalye ile Adil Rusya Partisi izliyor.

Dördüncü sırada ise %11,7 oy alan ve 56 milletvekilini Duma'ya sokan aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti var.

Komünist Parti Başkan Yardımcısı İvan Melnikov da seçimlerde büyük ihlaller ve yolsuzluklar yapıldığını bildiren binlerce telefon aldıklarını söylüyor.

Moskova'daki BBC Muhabiri Steve Rosenberg bu sonuçların, üç ay sonra cumhurbaşkanı adayı olması beklenen Putin için bir hayalkırıklığı olduğunu belirtiyor.

2000-2008 yılları arasında devlet başkanlığı yapan Putin, anayasal engel nedeniyle üçüncü bir dönem başkanlık yapamamıştı.

Putin gelecek yılki seçimleri kazanırsa şimdiki Başkan Medvedev'i başbakan yapacağını açıklamış, bu açıklama tepki yaratmıştı.