BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.436,95
HABER /  DÜNYA

Putin'den Esad'ın gidiş planına destek!

İstanbul ziyareti sırasında Putin'e sunulan Esad'ın gidiş biletini kesen geçiş planının detayları netleşmeye başladı.

Abone ol

Ankara'da, Putin'e sunulan ve Rusya'nın desteğini kazanan geçiş süreci formülü, Esad'ın üç ay içinde yetkiyi bir başka isme devrederek koltuğu bırakmasını öngörüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e İstanbul ziyaretinde sunulan Suriye formülünün detayları netleşmeye başladı. Esad'ın son şansı olarak görülen formülün ayrıntıları özetle şöyle:

TAKVİM HAZIR

Putin'in "yaratıcı" olarak nitelediği formül Suriye'de çatışmaların bitmesini ve geçiş sürecinin başlamasını öngörüyor. Bunun için karşılıklı olarak silahların susması, Esad'ın kan dökmemesi ön şart olarak ileri sürülüyor. Formülde geçiş sürecinin tüm takvimi detaylı bir şekilde yer alıyor. Takvimde birinci gün yapılacaklardan altıncı ayda atılacak adımlara kadar her şeyin sıralaması detaylı bir şekilde yapılmış durumda.

DENGE GÖZETİLDİ

Esad, seçimlere kadar gidecek süreci kendisi yönetmek isterken, muhalifler geçiş sürecinin başlamasıyla Esad'ın derhal görevi bırakmasını istiyor. Esad'ın geçiş sürecini yönetmek istemesi Suriye'deki olası olumlu gelişmelerin önündeki en önemli engel. Geliştirilen formüle göre, Esad hemen görevi bırakmayacak. Ancak geçiş süreci başlar başlamaz üç ay içerisinde yetkiyi bir başka isme devrederek koltuğunu bırakacak. Böylece muhaliflerin isteği de yerine getirilmiş olacak.

ELİ KANA BULAŞMAMIŞLAR

3 ay içinde geçiş hükümeti kurulacak ve tüm yetki geçiş hükümetine verilecek. Geçiş hükümetini muhalifler oluşturacak. Ancak Esad yönetiminde görev yapmış, eli kana bulaşmamış siviller de geçiş hükümetinden dışlanmayacak. Suriye ordusu sivil yapının emrinde olacak. Özgür Suriye Ordusu bu süreçte de varlığını sürdürecek. Formülün işlemesinde BM aktif rol oynayacak.

ESAD KABUL ETMEYEBİLİR

Geçiş süreci formülünü Esad'ın kabul etmeyebileceği belirtiliyor. Plana Rusya desteği de sağlandığı için Esad'ın öneriyi reddetmesi uluslararası arenadaki destekçilerini de tamamen kaybedeceği şeklinde yorumlanıyor.