BIST 9.447
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.497,92
HABER /  DÜNYA

Putin'den ekonomik yaptırım tepkisi! Ahmakça...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Avrupa'nın Rusya'ya ekonomik yaptırımı için tepki gösterdi. Putin yaptırımların ahmakça ve zararlı olduğunu söyledi.

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alman Bild gazetesine konuştu. Batılı ülkelerin ekonomik yaptırımlarını ahmakça ve zararlı olarak tanımlayan Putin, Türkiye'ye uygulanan ekonomik yaptırımlara yönelik konuşmadı.

Putin’in bu açıklamasının Rusya’nın Türkiye’ye uygulamaya koyduğu yaptırımları değil, Batı’nın 2014 yılın ihlahçı politikaları yüzünden Rusya’ya uyguladığı yaptırımları kastettiği belirtildi. Putin konuşmasında 28 üyesi bulunan AB'ye tepki gösterdi.

RUSYA'YI DİZE GETİREMEYECEK

Alman Bild gazetesine konuşan Putin, Rusya’nın ekonomik yaptırımlarla dize getirilemeyeceğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alman gazete Bild için Bild Genel Yayın Yönetmeni Kai Diekmann ve Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Nikolaus Blome ile Soçi’de konuşurken…

RUS HALKI ÇOK İYİ ANLIYOR

Putin, “Rusya halkı aklı ve kalbiyle günümüzde  yaşanan olayları çok iyi anlıyor. Zamanında Napolyon’un dediği gibi “Adalet tanrının yeryüzünde beden bulmasıdır.” Bunun için Kırım’ın Rusya’ya bağlanması adaletli karar.

RUSYA'NIN GELİŞMESİNİ FRENLEMEYE YÖNELİK

Bu hadiselerin üzerine batılı ülkelerin uygulamaya karar verdikleri ekonomik yaptırım kararları Ukrayna’ya yardım etmekten ziyade Rusya’nın gelişmesini frenlemeyi amaçlıyor. Bu da üzücü bir gelişme. Çünkü günün problemleri birbirimize tavır almaktan ziyade el ele vererek sorunlara çözüm bulmamızı gerektiriyor. Rusya’nın yaptırım politikalarıyla dize gelmesi mümkün olmadığı gibi bu tür uygulamaları ahmakça ve zararlı olarak değerlendirebilirim” dedi.

ÜLKELER ARASI İLİŞKİLERDE DOST DÜŞMAN YOKTUR. ÇIKARLAR HESABI VARDIR

Düşürülen uçak yüzünden net bir şekilde tavır takınan Putin, diğer taraftan batılı ülkelerle ilişkilerini dost veya düşman tanımlarına göre değil, çıkarlar ekseninde ele alınması gerektiğini söyledi.

Putin, röportaj sırasında “Siz bana dost mu? Düşman mı? olduğumu soruyorsunuz. Devletlerarası ilişkiler, insan ilişkilerinden oldukça farklıdır. Devletlerarasında dost düşman yoktur. Karşılıklı çıkarlara dayalı hesap vardır. Bu yüzden ben dost değil, damat veya gelin de değilim. Ben 146 milyon Rusya halkının dünya arenasında çıkarlarını savunmak durumundaki olan Rusya devlet başkanıyım. Ülkeler arasında yapıcı ilişki yürütülmesinin belli başlı kuralı ise birbirine saygılı olmak. Daha doğrusu birbirinin çıkarlarına saygılı olmak. Bir defa konan oyunun kurallarını daha sonra değiştirmemek” ifadesini kullandı.

RUSYA PİYASASI PUTİN VAATLERİNİ DEĞİL, DÜŞEN PETROLÜ FİYATINI REFERANS ALDI 

Putin, röportajda Rusya ekonomisinin en kısa zamanda kendi iç dinamiklerine dayanarak sağlıklı hal alacağını söylese de Pazartesi açılan Rusya borsaları liderini dinlemedi.

Ekonomi Putin’den ziyade 32 dolara yönelen petrolü referans alarak, yeni yılın ilk çalışma gününde borsa yüzde 4 oranında kan kaybetti. Rusya para birimi ruble ise dolar ve Euro karşısında yine hissedilir oranda değer kaybetti.

31 Aralık’ta Rusya Merkez Bankası tarafından dolar için tayin edilen 73 ruble kuru, Pazartesi sabahı sayılı dakikalar içinde 76 rubleyi buldu. Avro ise 79’dan 83 rubleye fırladı.